Selecteer een pagina

Cindy van der Lei

uithetlevenvanMijn positieve kijk op fibromyalgie en hypnotherapie.

Ik ben Cindy van der Lei, 34 jaar. Jaren had ik onbegrepen klachten, nu weet ik sinds 5 jaar dat de klachten komen door fibromyalgie. In eerste instantie dacht ik: ik weet nu wat ik heb en ik ga ermee leren leven.” Dat viel echter niet mee.

De meeste pijn treedt bij mij op in bovenarmen/schouders/ nek, soms in de rug. Ik heb veel last van stijfheid in de ochtend, maar ook als ik gezeten heb. En verder zijn mijn spieren over mijn gehele lichaam snel overbelast. In de loop van de jaren namen niet alleen de pijnklachten toe, maar merkte ik dat ik er eigenlijk geen raad mee wist hoe ik er beter mee om kon gaan. Ook trad de vermoeidheid steeds meer op de voorgrond en kwam ik eigenlijk in een cirkeltje terecht. Hoe vermoeider, hoe meer pijn, hoe meer ik ging piekeren en mijn positieve stemming van vroeger was op een gegeven ogenblik ver te zoeken.

Dat er iets moest gaan veranderen in mijn leven was voor mij op een bepaald moment zeker. Ik moest de cirkel zien te doorbreken, maar had daar alleen de energie en de kennis niet voor, want hoe moest ik dit aanpakken? Of een bepaalde behandeling helpt weet je nooit, maar ik las een artikel op internet van Tonja Koudijs, die zich verdiept had in hypnotherapie in combinatie met fibromyalgie en dit sprak mij erg aan. Hypnotherapie Tijdens hypnotherapie kom je door ontspanning in een soort van droomtoestand/trance (je hoort nog wel alles om je heen) waardoor je beter in contact kan komen met je onderbewustzijn en deze makkelijker kan beïnvloeden. Door contact te zoeken met Tonja Koudijs (want ik wilde hulp van iemand die afwist van fibromyalgie) kwam ik bij Jacqueline Kempers in Leiden terecht. En zoals ik ben, was ik eerst sceptisch of het wel iets voor mij zou zijn maar vooral of het me de verbetering zou brengen die ik voor ogen had. Ik zag vooral op tegen het ontspannen en daarmee mezelf overgeven. Nu, 4 maanden later ben ik ongelofelijk opgeknapt van de bezoekjes aan Jacqueline! En ik heb dankzij haar adviezen en hypnotherapie(en natuurlijk mijn doorzettingsvermogen) weer het gevoel dat ik geniet van de dingen, dat ik weer lekker in mijn vel zit en dat ik het leven weer aankan!

Dit hebben wij samen voor elkaar gekregen:
Door hypnotherapie en door zelf ontspanningsoefeningen te doen, vaak in combinatie met  visualiseren zijn mijn spieren vaak minder gespannen. Hierdoor ervaar ik minder pijn, en ontspannen zijn voelt erg prettig. Mijn leven heb ik na adviezen wat anders ingedeeld(let wel:eerst zag ik dat helemaal niet in en zag ik dat niet zitten) meer rustperioden, niet alles tegelijk willen doen, en niet alles zelf willen doen. Ik ben ook minder perfectionistisch geworden, maar verrassend genoeg geven de dingen die ik doe mij nog steeds evenveel voldoening! Zo heb ik bijvoorbeeld hulp in de huishouding geregeld en ben ik me gaan realiseren dat er op mijn werk ook dingen moeten veranderen. Ik heb kenbaar gemaakt aan mijn omgeving (zoals op mijn werk) dat ik fibromyalgie heb en wat dat voor mij betekent. Hierop heb ik eigenlijk alleen positieve en begripvolle reacties gekregen en het luchtte erg op. Het heeft me ook meer eigenwaarde gebracht.

Ik ben meer gaan bewegen, hier zag ik tegenop want ik dacht meer pijn te krijgen. Maar onder begeleiding van de fysiotherapie rustig opbouwen, gaf me juist meer kracht en energie. Ik ben minder gaan piekeren over de dingen (dit deed ik regelmatig, waardoor ik ook minder goed sliep). Mijn motto is nu ”Het komt zoals het komt” en “de wereld vergaat niet” Dit was voor mij niet makkelijk want ik heb graag alles onder controle. Ik heb weer geleerd positief te denken en dat geeft alles weer kleur! Ik geniet weer van de dingen die er gewoon al altijd waren, maar omdat ik te veel met mijzelf bezig was zag ik deze dingen niet meer. Ik heb meer energie en lig aanzienlijk minder op bed dan voorheen. Mijn draaglast is vergroot en kan niet alleen de verplichte dingen doen, maar ook de dingen waar ik van geniet! Ik ben weer beter voor mezelf gaan zorgen, heb mezelf weer voorop gesteld! Van mijn man moet ik erbij vermelden dat hij erg blij is dat ik minder op hem mopper omdat ik nu beter met de pijn en met mezelf om kan gaan.
Ik heb ook wat boeken gelezen over hoe om te gaan met pijn en over NLP=Neuro-Linguïstisch Programmeren. Het is een studie die toepasbaar is bij hypnotherapie. Met NLP en Hypnotherapie wordt vanuit ieders eigen interne beleving gewerkt aan mogelijke wenselijke veranderingen. Elke verandering brengt een leerproces op gang. Dat leren kan zowel bewust als onderbewust, dus met behulp van hypnose, plaatsvinden. Zo kan een NLP-Hypnotherapeut een cliënt vaak zeer snel leren om anders met zijn/haar probleem
om te gaan. Uiteindelijk geloof ik dat de pijn hetzelfde is, maar omdat ik geleerd heb om er anders naar te kijken, mee om te gaan ervaar ik de pijn ook anders.
Door de oefeningen en handvatten kan ik er nu actief aan mezelf werken, en dit bevalt me stukken beter dan er passief mee om te gaan en er aan toe te geven. Natuurlijk heb ik nog steeds mijn slechte dagen, maar die zijn in frequentie niet te vergelijken met 4 maanden geleden! Ik heb mijn ervaringen met hypnotherapie opgeschreven om mensen te informeren en misschien te kunnen helpen. Ik hoop dat er op deze manier meer mensen kiezen voor deze vorm van therapie en er hopelijk net zoveel baat bij hebben. Op eigen initiatief had ik deze doelen nooit kunnen bereiken en ik ben daarom Jacqueline Kempers erg dankbaar voor de hulp die ik hierbij gekregen heb. Ik kan haar ook echt aan iedereen aanbevelen, klik voor meer informatie. Natuurlijk wil ik ook eventueel nog vragen beantwoorden als je nog meer wil weten over hoe ik het heb ervaren.

Cindy van der Lei

Share This