Selecteer een pagina

Review: Pain Away Patch

Microstroompleister
Pleister op batterijtjes tegen pijntjes
Geen vervanging voor het kusje op de zere plek

Door: John van Oppen

Bij kinderen verricht een kusje op de zere knie al wonderen. Volwassenen gebruiken smeerseltjes of pillen om onschuldige pijntjes te verdrijven. Als alternatief komt daar nu de microstroompleister bij. Maar of-ie werkt?

Voetballer Ronaldo werd geplaagd door een kuitblessure. Het zag er naar uit dat hij een belangrijke wedstrijd van Juventus ging missen. Maar kijk aan, de medische staf plakte een microstroompleister op de zere plek en drie dagen later speelde de Braziliaan de sterren van de hemel. Deze wonderlijke genezing werd breed uitgemeten in de Italiaanse media en de producent van de Pain Away Patch, die nu ook in Nederland verkrijgbaar is, brengt het succesverhaal natuurlijk graag in herinnering.

Het setje bestaat in feite uit twee pleisters, elk vijf bij zes centimeter groot. Je plakt ze aan weerszijde van een zere plek. In elke patch zit een batterijtje. De dunne contactelektrodes in beide patches zijn met elkaar verbonden via een stroomdraadje. Vierentwintig uur per dag draagt het gelijkstroom over op microampère-niveau (miljoensten van een ampère). Je voelt daar niets van.

Toch moet je natuurlijk kunnen controleren op de pleister het wel doet, daarom gaat er een rood lampje branden zodra er goed contact is tussen de twee patches en de huid. Volgens de theorie activeert die microstroom het weefsel op een milde manier om aldus de pijn te verlichten. Pijn ontstaat immers wanneer de lichaamscellen gebrek hebben aan zuurstof en voeding. Het advies luidt om de pleister drie tot vijf dagen continu te gebruiken. Daarna hoeft de aanschaf ter waarde van bijna dertig euro nog niet meteen de prullenbak in, want de ingebouwde batterij werkt in totaal vijfhonderd uur (twintig dagen). Je kunt de patches verschillende keren op het lichaam plakken of eraf halen, zonder dat ze meteen hun kleefkracht verliezen. Bij gebrek aan doorwrocht, onafhankelijk researchmateriaal deelde de redactie van het televisieprogramma Angela & Co, die ook nieuwsgierig was naar de werking, de pleister onlangs uit aan zeven testpersonen die tot de doelgroep behoren: mensen met incidentele spierpijn en ‘kram, nek- en rugpijn, een tenniselleboog en een schouderblessure. Tegelijkertijd werd enkele fysiotherapeuten gevraagd om de vorderingen te observeren. De conclusie van dit natte vingerwerk: over het algemeen was iedereen na afloop voorzichtig tevreden.

Fysiotherapeuten en testpersonen waren het erover eens dat de pleister – in goed doordacht gekozen gevallen – positief kan bijdragen aan het genezingsproces. Maar mensen met chronische pijnklachten vertelden ook dat ze er niet over piekerden om de pleister in de toekomst permanent te gaan gebruiken: te kostbaar en bovendien kwam de pijn toch weer geleidelijk terug. Dr. H.G. Kho, als anesthesioloog verbonden aan Universitair Medisch Centrum St. Radboud, volgt de ontwikkelingen met professionele belangstelling. Kho heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar het principe van microstroom, maar dan wel in een volstrekt ander verband als alternatief voor operatiepatiënten die onder narcose deze vorm van acupunctuur kregen als alternatief voor een hoge dosis morfine.

Kho: “Bij langdurige en pijnlijke ingrepen, die langer dan 2,5 uur duren, gebruiken operatiepatiënten enorme hoeveelheden morfine. Dan heeft het zin om die hoeveelheid te reduceren en dat lukt via het principe van acupunctuur oftewel Transcutane Elektro Stimulatie, zoals dat in vaktermen heet. Via in de huid gestoken acupunctuurnaalden of elektroden gaan stroomstootjes door de zenuwbanen naar de hersenen, waar de aanmaak van pijnstillende hormonen zoals endorfine wordt gestimuleerd. De pijndrempel wordt daardoor hoger. ”het principe dat microstroom kan helpen bij pijnbestrijding, is volgens Kho dus onomstreden. Maar of de nu op de markt gebrachte Pain Away Patch doet wat ze belooft, kan hij niet zeggen. “Daar is gefundeerd wetenschappelijk onderzoek voor nodig en dat is er niet. Maar het is zeker een grappige ontwikkeling.”

De microstroompleiser mag overigens niet door iedereen worden gebruikt. Hij is taboe voor mensen met een pacemaker of andere hartklachten, voor mensen die lijden aan epilepsie en bij zwangerschap. Hoofd en voorkant van de hals moeten bovendien pleistervrij blijven. Ook in de buurt van een metalen implantaat
(bijvoorbeeld kunstheup) mag de pleister niet worden gebruikt. De pleister is verder ook niet geschikt voor een huid die beschadigd is en voor kinderen jonger dan 12 jaar, zo blijkt uit de bijsluiter. Dan werkt een kusje op de zere plek sowieso beter.

 conclusie

De Pain Away Patch heb ik mogen gebruiken om deze uit te proberen naar de werking daarvan, want ik was écht benieuwd of de pleister écht zijn werk deed zoals ze zeggen.


Mijn schouderblessure
Mijn huisarts constateerde dat ik een ontsteking had in mijn rechter schouder en zette daarin een injectie dat voor mij behoorlijk pijnlijk is geweest. Maar eerlijk gezegd hielp deze injectie niet. De pijn bleef en werd zelfs erger. Zó erg zelfs dat ik mijn rechter arm nauwelijks meer kon gebruiken. Elke beweging deed alleen maar zeer. Enkele weken daarna kwam ik dus in aanraking met deze microstroompleister. Ik heb daarvan een staatje bijgehouden om te kijken wat de werking was van deze pleister.

 

’s morgens 09.00 10.00 11.00 12.00
Pleister geplakt
pijn is 10
Pijn wordt minder
Pijn is  7
Pijn wordt minder
Pijn is 7
Pijn wordt minder
Pijn is 5
’s middags 13.00 14.00 15.00 16.00 17.00
Pijn blijft 5 Pijn blijft 5 Pijn blijft 5 Pijn is 4 Pijn is 6
Teveel gedaan
’s avonds 18.00 19.00 20.00 21.00 22.00
Pijn blijft 6 Pijn is 5 Pijn is 5 Pijn is 4 Pijn is 4

Heb ook deze nacht voor het eerst sinds weken redelijk tot goed kunnen slapen. Constant de pleister opgeplakt gehouden. Ik merk toch een duidelijk verschil. Als je teveel met je arm gaat doen, dan wordt de pijn weer sterker waargenomen.

De tweede dag blijft de pijn op een laag pitje. Dat is wel een lekker gevoel. Weken lang vreselijke onhoudbare pijn in de schouder en nu op 3.
De pleister heb ik 4 dagen opgeplakt gehouden en de pijn was werkelijk verdwenen. Ik dacht dat dit wellicht suggestie zou zijn en heb de pleister eraf gehaald. In afwachting tot wat zou gaan gebeuren. Maar de pijn bleef minder en ging zelfs weg. Heb nu geen schouderklachten meer.

Pijnlijke heup
Mensen met fibromyalgie hebben regelmatig last van pijnlijke heupen. Zelf heb ik ook veel last van mijn linker heup. Soms is dit zó erg dat ik bijna niet vooruit kan. Ik dacht gelijk aan de Pain Away Pleister. Heb deze pleister op mijn linker heup en een pleister op mijn onderrug geplakt.  Het resultaat was dat de pijn, na een half uur al een heel stuk minder werd. De pleister  heb ik twee dagen laten zitten en voelde me een heel stuk beter.

Voordelen van de pleister:

* Je kan deze pleister diverse malen gebruiken, ook op andere lichaamsdelen. Dit staat ook aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Staat ook duidelijk wie de pleister kan gebruiken en wie niet.

* Je voelt helemaal geen prikkelingen of schokjes, dus dat is wel zo prettig.

* Je voelt de pleister (als deze is opgeplakt) totaal niet zitten. Het is gunstig omdat het geen hele grote patches zijn. Je kunt ze gemakkelijk onder een trui/broek verbergen.

* Voor fibromyalgiepatiënten wordt aangeraden om de elektrode gedurende 72 uur te dragen en alleen te verwijderen tijdens baden c.q. douchen. Dit klopt ook wel, want na drie dagen was de pijn bijna verdwenen.

Nadelen van de pleister:

* Als je de pleister enkele dagen opgeplakt hebt zitten kan het gebeuren dat de pleister gaat krullen. Deze kan je dan weer het beste afplakken met een extra tape. Toch viel het me op dat zelfs de tape onder de pleister kwam te zitten. Dit gebeurt vooral als je in bed ligt en regelmatig van lichaamshouding moet veranderen.

* Als je diverse malen de pleister geplakt is geweest en je wilt hem weer gebruiken dan plakt het niet meer zo goed en moet je een soort gel gebruiken zodat de pleister beter plakt. Bij de verpakking zitten twee kleine zakjes Tac gel (2,5 gram). De Tac gel zakjes is soms moeilijk te doseren op de pleister.

* De prijs van € 29,50 is voor chronische(pijn)patiënten met een WW en/of WAO – uitkering heel erg duur en eigenlijk niet betaalbaar. Deze Pain Away Patches worden (nog) niet vergoed door de zorgverzekeraar.

* Als de prijs aanzienlijk lager was zouden er zéker mensen met pijn deze microstroompleister eerder kopen.

TESTCIJFERS:
Té dure verkoopprijs – pleister gaat krullen:
4
Werking: 
6

Deze pleister heb ik (Huub) dus uitgeprobeerd. Het wil niet zeggen dat alle fibromyalgiepatiënten hier baat bij hebben.
Iedere patiënt is verschillend. Er was wel pijnvermindering te bespeuren, maar deze kwam naderhand weer terug.

In 2018 deze pijnpleister opnieuw uitgeprobeerd, maar de werking is er niet beter op geworden.

Meer informatie:
Take Care
Patrimoniumstraat 12
3971 MJ – Driebergen
Tel: 0343 – 511489
info@takecare.nl

http://www.takecare.nl

Share This