Selecteer een pagina

 


Huub Fest in gesprek met: Ineke Peters

fysiotherapeute en  A.P.S. therapeute uit Best 

A.P.S. staat voor Actie Potentiaal Simulatie en is een nieuwe vorm van elektrotherapie. Ik maakte kennis met Ineke Peters via internet. Terwijl ik op haar site keek werd ik nieuwsgierig Ineke te ontmoeten via E-mail. Natuurlijk was ik ook nieuwsgierig naar deze A.P.S. therapie.

Wat is  A.P.S. therapie precies en waar komt deze vandaan?
De letters APS betekenen Aktie- Potentiaal- Simulatie, Een Aktie Potentiaal is een elektrische ontlading van de lichaamcel, het lichaam gebruikt deze aktie potentiaal als seintje om boodschappen door te geven naar het centrale zenuwstelsel. Het apparaat simuleert=imiteert dit seintje waarop lichaam reageert met het
vrijmaken van bepaalde pijnstillende en ontstekingsremmende stofjes, neuro-hormonen genaamd. Leuko-enkefaline en Melatonine komen in verhoogde mate vrij en de concentratie van Serotonine, Endorfine en Cortisol komen weer binnen de toegestane grenzen van het normaal functioneren. Deze neuro-hormonen komen vervolgens in het bloed en doen dan hun werk op de juiste plaatsen in het lichaam.
Het APS apparaat is in 1992/1993 uitgevonden in Zuid-Afrika door Gervan Lubbe, een man met een electrotechnische achtergrond, die geinteresseerd was geraakt in deze seintjes en vooral in ook hun functie, namelijk het aanzetten tot het vrijmaken van deze neurohormonen. Hij stelde zichzelf tot doel een apparaat uit te vinden dat deze seintjes kon imiteren en daardoor pijn zou kunnen verminderen, en het is hem inderdaad gelukt.

Jij bent fysiotherapeute. Hoe ben je dan in aanraking gekomen met A.P.S.?
Ik heb ook fibromyalgie, al zo’n 20 jaar, en heb door de pijn en het totale gebrek aan energie mijn werk 15 jaar geleden op moeten geven. Daar heb ik het lang heel moeilijk mee gehad want vanaf mijn 12 de jaar wist ik al wat ik wilde worden, fysiotherapeute en heel veel mensen van hun pijn af helpen. Helaas hebben noch Fysiotherapie noch allerlei andere therapieën mij al die jaren van mijn klachten afkunnen helpen. 12 jaar geleden in 1991 kreeg ik er ten gevolge van een auto-ongeval nog eens een Whip-Lash overheen, dus toen kon ik het helemaal wel schudden. In augustus 2000 las ik een artikel in het Eindhovens Dagblad over APS therapie, en gezien mijn opleiding kon ik me wel iets voorstellen bij de uitleg over de werking van het apparaat, en dat het zou kunnen helpen. Ik besloot zo’n apparaat te kopen en mezelf te gaan behandelen. Na een week ( 5 behandelingen ) had ik al veel minder pijn en kreeg duidelijk meer energie. Ik betrapte mezelf erop dat ik vreselijk actief was zonder noemenswaardige klachten, ik vergat zelfs te gaan rusten ’s middags. Normaal gesproken was mijn dagritme 2 uur op en 2 uur af en nu kon ik zo maar de hele dag doorsjeezen! Ik vroeg me af of ik het mezelf niet verbeelde omdat ik zo graag wilde dat  het hielp. Ik wilde graag zeker zijn van de werking van APS. Daarom heb ik daarna ook een aantal vrienden van mij behandeld met andere soorten pijnklachten, de een had last van zijn schouder de ander van zijn rug, iemand met migraine etc. Toen ook zij in korte tijd van hun klachten waren verlost geloofde ik het pas echt Ik heb staan springen van plezier! zo van YES !!!! als deze verbeteringen aanhouden kan ik misschien weer gaan werken. Het positieve effect hield inderdaad gedurende langere tijd en ik heb toen langzaam mijn eigen praktijk voor pijnbestrijding met APS therapie opgezet. Ik kon weer doen wat ik altijd zo graag deed, mensen van de pijn af helpen. Genezen ben ik niet, ik moet mezelf nog 1 keer per week behandelen en oppassen dat ik niet teveel doe, daarom behandel ik maximaal 4 patiënten per dag, daarna ga ik verplicht een uur rusten. Dan red ik het zonder problemen tot ’s avonds 23.00 uur, de volgende dag sta ik weer om 7.00 op en begin vrolijk en energiek weer aan de nieuwe dag.

Voor welke ziekten is deze therapie geschikt?
Kort samengevat kun je er van uit gaan dat APS therapie kan helpen bij bijna alle soorten pijnklachten en ontstekingsverschijnselen in het lichaam. Bovendien werkt het ook positief op je energie, dus ook als je ME hebt of een Burn-out kun je enorm opknappen van APS therapie.

Lijstje met voorbeelden van aandoeningen waar APS bij kan helpen: 

 • Chronische pijn
 • Acute pijn
 • Reuma,
 • Artritis,
 • Bechterew
 • Fibromyalgie
 • Artrose
 • Carpaal Tunnelsyndroom( inklemming zenuw in de pols)
 • Rugpijn
 • Ischialgie (uitstralende pijn vanuit de rug naar het been)
 • Brachialgie ( uitstralende pijn vanuit de nek naar de arm)
 • Whiplash
 • Bursitis ( slijmbeursontsteking)
 • RSI klachten ( pijn/ontstekingsverschijnselen op peesaanhechting door overbelasting)
  > b.v een tennis-elleboog of muis-arm
 • Migraine en Spanningshoofdpijn
 • Sportblessures

A.P.S. kan niet iemand genezen, wat dan wel?
De therapie kan de pijn en de ontsteking verminderen en daarnaast krijg je meer energie en ga je beter in je vel zitten, doordat je zowel lichamelijk als geestelijk een stuk opknapt verbetert de kwaliteit van je leven enorm. Als je dan ook nog in staat bent om jezelf in acht te houden, dus niet continu over je grenzen heengaat, kun je vrijwel ” normaal ” functioneren.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor mensen met fibromyalgie?
Het antwoord op deze vraag is niet simpel te geven, iedereen is anders en reageert anders, ook helpt het niet bij iedereen. Bovendien helpt het bij de een beter dan bij de ander, er zijn mensen met 80-100% verbetering maar ook met 30-40 % verbetering. Meestal zie je na 5-10 behandelingen signalen dat APS aanslaat. Ik adviseer mijn patiënten om even 3 weken uit te trekken om het lichaam de kans te geven om goed te reageren op de APS therapie. De eerste week doen we dan
5 behandelingen de tweede week 3 behandelingen en de derde week 2 behandelingen. Totaal in de eerste instantie ongeveer 10 behandelingen dus. Het is n.l zo dat pas na minimaal 5 behandelingen de concentratie van de pijnstillende en ontstekingsremmende neuro-hormonen in het bloed is genormaliseerd, vaak zie je dan ook de eerste tekenen van vooruitgang, dan ga je nog twee weken door om meer of duidelijker effect te krijgen. Bovendien bouw je dan de prikkel langzaam af zodat het lichaam het aanmaken van de juiste neuro-hormonen zelf weer over kan nemen.

Heb je daarna ook nog nabehandeling(en) nodig?
Bij chronische aandoeningen is meestal wel ondersteuning van het lichaam nodig door middel van een onderhoudsbehandeling van gemiddeld 1 keer per week, zodat het positieve effect blijft. Enkele van mijn fibro-patienten kunnen zelfs langer zonder behandeling twee weken of een maand, dat is echt heel persoonlijk. Ikzelf moet echt 1 keer per week mezelf behandelen anders komt de pijn weer in alle hevigheid terug en ben ik weer doodmoe. Bij acute klachten of sportblessures zijn
vijf behandelingen meestal voldoende en zijn er geen nabehandelingen nodig, ten eerste zijn de klachten dan ook meestal verdwenen en ten tweede werkt APS therapie nog een tijd na. Er is immers een genezingsproces in het lichaam op gang gebracht wat gewoon nog een tijdje doorgaat ook al is de therapie gestopt.

Heeft deze therapie ook bijwerkingen?
Nee, er is geen enkele bijwerking bekend van APS therapie. De effecten van APS therapie zijn uitgebreid onderzocht op Universiteiten en ziekenhuizen in Zuid-Afrika en Australie, daarbij is geen enkele bijwerking geconstateerd

Wat zijn de kosten van zo’n behandeling?
Meestal fl.50,- (€ 22.69) per behandeling.

Wordt deze therapie door de zorgverzekeraar vergoed?
Nog niet allemaal maar er zijn al Ziektekostenverzekeraars en Ziekenfondsen die APS therapie geheel of gedeeltelijk vergoeden o.a :

 • de CZ groep
 • Het Zilveren Kruis
 • de ANOZ
 • De Zwolse Algemene
 • De Stad Rotterdam
 • IZA
 • Onderhandelingen over vergoeding van APS therapie zijn gestart met de CVZ (vroegere ziekenfondsraad), dus ik hoop dat binnenkort alle verzekeraars tot vergoeding overgaan.

Wat zijn de verwachtingen van A.P.S. en wat zijn de resultaten?
Ik zelf verwacht dat APS therapie absoluut gaat doorbreken op het gebied van pijnbestrijding. Het is een uniek apparaat wat veel betere resultaten heeft dan b.v TENS De resultaten van APS therapeuten in het hele land staan op www.apstherapy.nl

NB :De patiënten die ik in mijn praktijk behandel zijn vooral mensen die min of meer “uitbehandeld” zijn. Mensen die zo’n beetje alles al hebben geprobeerd en de boodschap hebben gekregen dat ze er maar mee moeten leren leven. Zelfs bij 50- 75 % van deze mensen helpt APS therapie, dat is toch heel bijzonder! dit is de site van APS technology nederland

Je hebt een site gemaakt over A.P.S., net zoals ik heb gemaakt over fibromyalgie. Waarom wilde jij eigenlijk zo’n site op internet?
Omdat ik zelf zoveel baat heb gehad bij APS therapie wilde ik graag iedereen de kans geven om in ieder geval op de hoogte te zijn van deze nieuwe therapie,
dus ik heb op een aantal sites over fibromyalgie en ook op het reumadorp aangeboden om mensen die geïnteresseerd waren verder te informeren via e-mail. Dus ik kreeg al heel veel mailtjes met vragen over APS therapie en heb al heel wat info terug gemaild over het hele land. Verder heb ik het geluk een schat van een man te hebben die veel meer verstand dan ik heeft van computers en toen hij en mijn jongste zoon op het idee kwamen om voor mij een APS site te bouwen omdat ik dan niet meer zo vaak achter de computer hoefde te zitten om al die mails te beantwoorden heb ik volmondig YES !! doet U maar!! gezegd. Ik ben er erg blij mee en vind dat zij de site fantastisch gebouwd hebben. Op deze manier is alle info die ik heb over APS voor iedereen toegankelijk en overzichtelijk en kan iedereen rustig zelf de info zoeken die hij nodig heeft, en ik heb weer wat meer tijd voor mezelf en mijn gezin, want dat is ook heel belangrijk.

Ineke bedankt voor het interview en heel veel succes met de therapie die je geeft aan de vele mensen.

* Prijzen en verzekeraars kunnen inmiddels aangepast zijn.

Share This