Selecteer een pagina

Syndroom van Tietze

 

TIETZE

 

Wat is het syndroom van Tietze?
Het syndroom van Tietze is een vorm van ontstekingsreuma. Er is sprake van een chronische ontsteking van het kraakbeen in je borstkas. Deze chronische ontsteking wordt ook wel costochondritis genoemd(costo = rib, chondr = kraakbeen, itis = ontsteking). Kraakbeen is veerkrachtig weefsel dat ervoor zorgt dat je borstkas kan bewegen als je in- en uitademt. Door de ontsteking is het kraakbeen opgezwollen, waardoor in- en uitademen, zuchten en hoesten pijn doet. Het syndroom van Tietze is een goedaardige aandoening, maar kan wel veel pijnklachten opleveren. De aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Oorzaak van het syndroom van Tietze
De oorzaak van het syndroom van Tietze is (nog) niet bekend. In het bloed en op röntgenfoto’s is niets afwijkends te zien.

Symptomen van het syndroom van Tietze
Als je het syndroom van Tietze hebt, krijg je pijn op je borst. Op de plaats van de ontsteking, kan er op je borstkas ook een rode, warme zwelling te zien zijn.
Er op drukken, diep zuchten, hoesten en niezen is pijnlijk. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en een dof, tintelend gevoel in je arm doordat de pijn uitstraalt.
De klachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan en komen meestal aanvalsgewijs. Soms is het na enkele dagen weer over, maar het kan ook langer duren.

Diagnose van het syndroom van Tietze
Het is niet makkelijk om het syndroom van Tietze vast te stellen, omdat er geen lichamelijke afwijkingen te zien zijn. De arts zal vragen welke klachten je hebt, hij zal je daarna lichamelijk onderzoeken en vervolgens zal hij proberen uit te sluiten dat je een andere ziekte hebt. De pijn op je borst kan namelijk ook andere oorzaken hebben zoals angina pectoris,een hartinfarct, longembolie of maagzweer. Ook kan beknelling van de zenuwen of een gebroken rib dezelfde klachten geven.

Share This