Selecteer een pagina

Mannen met fibromyalgie

Waarom een gedeelte op deze website over mannen met fibromyalgie? Omdat er nog steeds té weinig aandacht hieraan wordt besteed. Vele boeken en artikelen gaan over vrouwen met fibromyalgie omdat zij in de meerderheid zouden zijn. Misschien is dat wel zo, maar dan mogen de mannen niet vergeten worden. Iedereen, jong,oud, man of vrouw kan fibromyalgie krijgen. Er zijn duizenden vrouwen die deze diagnose hebben gekregen, maar weet dan ook dat er ontzettend veel mannen zijn met deze chronische ziekte en dat er ook mannen zijn die deze diagnose hebben gekregen. Maar waarom hoor je daar dan zo ‘weinig’ over?

Emoties en gevoelens

Dat er zo weinig over te horen is, kunnen verschillende redenen zijn. Veel mannen hebben van thuis uit (van hun ouders) meegekregen dat ze altijd stoer moeten zijn en zich dus flink moeten houden. Niet klagen en voorál niet huilen, want dat pást niet bij een man. Je moet maar dóórgaan en niet zeuren. Dit werd niet alleen vroeger gezegd, maar ook nu wordt dit nog regelmatig geroepen. Alsof mannen geen emoties en gevoelens (mogen) hebben.

Vaak durven mannen niet over hun ziekte tegenover hun werkgever te praten bang om hun baan te verliezen. Regelmatig zijn er mannen die zelfs niet tegenover hun partner durven zeggen dat ze pijn/klachten hebben van hun lijf en dus maar stug doorgaan. Ze vinden het vreselijk als ze misschien niet meer (goed) voor het gezin kunnen zorgen. Er moet toch brood op de plank komen en andere kosten die betaald moeten worden.

Regelmatig merk ik dat mannen op zoek zijn naar een website waarover de problemen wordt gesproken waar zij regelmatig last van hebben. Zij willen goede informatie die hen verder kan helpen. Maar soms denken ze dat ze
niet voor ‘vol’ te worden aangezien als ze over hun ziekte praten. Wij mannen hebben emoties en gevoelens en wij mogen/moeten ze uiten. Natúúrlijk mogen we huilen als we pijn en andere klachten hebben. Weet dat mannen óók MENS zijn. Wij allen zijn waardevol en uniek en dat moet men gewoon wéten.

Toen ik elders een lezing gaf kwam er in de pauze een paar mannen naar me toe en zeiden:

‘Ik ga toch niet zeggen dat ik ziek ben. Ik ben toch geen mietje. Oké, ik heb pijn en soms kan ik wel huilen, maar dat mag niemand zien. Ik huil wel ’s avonds op mijn kamer.’

En een ander zei:

‘Ik zeg niets tegen mijn werkgever, want dan schopt hij mij vast op straat. Wie moet er dan voor het gezin zorgen?’

Dan heb ik wel een beetje medelijden want het is toch jammer dat deze mannen er niet voor uit durven te komen dat zij ziek zijn. Zij hebben er toch niet om gevraagd. Zij doen zichzelf tekort. Door je kop in het zand te steken kom je zelf niet verder maar kan je dieper in de put raken. Je mág niet doorgaan totdat je er bij neervalt.

Belangrijk is om naar je lichaam te luisteren, maar dat is zó moeilijk. Maar het is wél te leren. Het is voor jezelf belangrijk om de keuze te maken het wél of niet kenbaar te maken.

Werkgever en collega’s

Hulp vragen aan werkgever

Het is de plicht van de werkgever ervoor te zorgen dat jij je werk naar behoren kunt uitvoeren. Als het werk of een taak té zwaar is kan je vragen of ze hulp kunnen/willen bieden. Misschien is het mogelijk bepaalde dingen aan te passen zoals bijvoorbeeld flexibele werktijden, lichter werk, extra pauze (wanneer dit nodig mocht zijn), ergonomische aanpassingen op de werkvloer, werkzaamheden verrichten op een andere (rustiger)werkplek.

Dit alles natuurlijk in goed overleg met jouw werkgever. Je hoeft geen dramatisch verhaal te vertellen, maar gewoon eerlijk en eenvoudig uitleggen wat er precies aan de hand is. Mocht de werkgever negatief oordelen dan kan je altijd hulp inschakelen.

Hulp vragen aan collega’s

Vertel eveneens aan je collega’s wat er precies aan de hand is. Vertel bijvoorbeeld dat bepaalde handelingen extra pijn opleveren. Dat soms til- en sleepwerk moeilijk(er) gaat en dat je dan hulp nodig hebt. Door serieus met je collega’s om te gaan en uit te leggen, gaan meestal de ogen wel open en wordt er hulp van hun kant geboden. Wees daarom nóóit bang om hulp te vragen. Vertel dat je soms goede uren/dagen hebt en dat het dan wat makkelijker gaat en laat weten dat je dan geen hulp nodig hebt. Op deze wijze weten ze ook dat je geen misbruik
maakt van de situatie.

Let wel: er zullen áltijd wel mensen zijn die negatief reageren en die het allemaal maar een ‘tussen de oren’ verhaal zullen vinden. Probeer daar dan niet zoveel energie in te steken omdat je deze juist zo hard nodig hebt.

Fibromyalgieklachten bij mannen

De klachten die ik vooral van mannen hoor zijn:
* Moeheid – (extreme moeheid)
* Pijn – in ledematen/heel het lijf
* Stemmingswisselingen
* Oogklachten zoals: dubbelzien, wazig zien
* Geheugenklachten
* Concentratieklachten
* Schokken van lichaam (vooral rug).
* Stress
* Gebitsklachten
* Lusteloosheid
* Depressieve klachten
* Seksuele klachten
* Extreem koude handen/voeten
* Pijn en stramme spieren in de schouderpartij.
* Extreme pijn aan beide kanten van de rug.
* Extreme pijn in de onderrug.
* Pijn in nek.
* tintelingen in armen/benen.
* bij wat langer lopen of stilstaan, tintelingen in bovenbeen(benen), daarna
doof gevoel en branderig gevoel. Dit kan zelfs zéér pijnlijk zijn.
* Krampen van de borstspier

Krampen van de borstspier

Voorkomend zowel bij kinderen, mannen als vrouwen. De mensen kunnen vaak schrikken en zelfs angstig worden omdat ze steken in hun hartstreek voelen dat soms zeer pijnlijk is. Zij denken dan dat ze klachten hebben van hun hart. (hartaanval) Dikwijls is dit dus niet het geval, maar is dit de borstspier die inééns in kramp staat. Mochten de klachten aanhouden dan kan men de huisarts raadplegen.

Er zijn meerdere symptomen die ook bij vrouwen voorkomen. Dat is dus bij iedereen verschillend.

Seksuele klachten

Een aantal mannen met fibromyalgie hebben problemen met de seks.
* Moeite hebben (vanwege pijn/medicatie) met het krijgen/houden van erectie.
De penis is ook een spier met zwellichamen.
* Koude penis, scrotum (zak), teelballen.
* Moeite met bepaalde houdingen door (extreme) pijnklachten.
* Minder of zelfs geen gevoel bij het hebben van seks.
* Vermindert libido dat meestal komt door de pijnklachten of (soms) door medicijnen.

Tip:
* Probeer zoveel mogelijk ontspanning te zoeken.
* Probeer positief te denken en te handelen.
* Vermijd string, boxershorts of té knellend ondergoed.
* Probeer naar een goede houding te zoeken zodat de seks tóch aangenaam kan zijn.
* Belangrijk is om over deze klachten te praten met bijvoorbeeld partner, vertrouwenspersoon,
huisarts, specialist, maatschappelijkwerker of psycholoog.
Schaam je er niet voor, want seks hoort bij het leven.
Juist door eerlijk daarover te praten kan seks weer fijn, lekker en gezellig zijn.

Mocht je nog vragen hebben of informatie, kom daar dan gerust mee.
Stuur een mail naar: huipie82@hotmail.com
Of als je mij wilt schrijven is dat ook prima.
Doe bij jouw brief een aan jezelf geadresseerde enveloppe voorzien van
voldoende postzegels en stuur deze naar:
Huub Fest,
Malvert 2443
6538AN Nijmegen.

Je krijgt dan áltijd antwoord van me terug. En weet dat geen énkele vraag vreemd is. Alles is bespreekbaar. Weet ook dat alles bij mij blijft en niet aan anderen wordt doorgegeven. En áls ik ergens geen antwoord op kan geven dan probeer ik je door te verwijzen naar de juiste persoon. Maar daar wordt altijd eerst toestemming voor gevraagd.

Ken je mannen die fibromyalgie hebben of denken bepaalde klachten te hebben die op fibromyalgie lijken, geef dan deze website door: www.huubsfibromyalgiesite.nl of www.facebook.com/huubsfibromyalgiesite

Belangrijk is dat er véél meer aandacht besteed moet worden aan mannen met fibromyalgie. Gelukkig zijn er al een aantal voorgegaan en hebben zich ingeschreven op het forum. Het beste is gewoon die stap te zetten die je al veel langer had willen doen. Schaamte is niet nodig, hulp wel.

Heb je pijn- en vermoeidheidsklachten maak dan een afspraak met een reumatoloog.

Share This