Selecteer een pagina

interviewMet Pier Ronda had ik een gesprek in Arnhem over de Alfatraining. Wat is dit eigenlijk voor een training? Wat kunnen we er mee doen? Pier Ronda is oprichter van het Instituut voor Toegepaste Alfatraining (ITA) en een van de vijf cursusleiders die Nederland rijk is.

 

 

 


Ita-Alfatraining is een praktische cursus, die allesbehalve zweverig is. Deze mentale training leert mensen stap voor stap zich te ontspannen op het alfaniveau, het niveau tussen waken en slapen. Die ontspanning kan gebruikt worden voor een verbetering van de lichamelijke en de mentale conditie, waardoor problemen worden opgelost en op allerlei gebied doelen kunnen worden gerealiseerd. De cursisten maken kennis met oude denkpatronen, moderne denkbeelden en hoe deze mentaal tot stand komen.Kennis hebben van deze denkpatronen geeft een verfrissende kijk op het leven. Het gaat bij Alfatraining om positief denken, waardoor mensen effectiever worden bij alles wat zij ondernemen. De cursisten leren basisoefeningen en praktische technieken in twaalf lessen, waarbij het vooral gaat om de overdracht van de theorie waarop de training is gebaseerd en achtergrondinformatie. De training richt zich op alle zintuigen en maakt onder meer gebruik van het visualiseren van bestaande fantasiebeelden.

Grote stap
Pier Ronda noemt zichzelf een nuchter Fries. “Ik heb 32 jaar in het onderwijs gezeten en heb 25 jaar de leiding gehad op twee scholen, respectievelijk een school voor verzorgende beroepen en een speciale school voor chronisch zieke kinderen. Op een gegeven moment las ik in een advertentie dat er een informatieavond werd georganiseerd voor alfatraining. Die training werd gegeven door de heer Oosthoek, de pionier en oprichter van deze cursus. Die informatieavond vond ik dermate boeiend dat ik de alfatrainingscursus ben gaan volgen. Ik merkte al gauw dat deze cursus mij enorm hielp in het dagelijks leven en ik heb toen de grote stap gezet. Ik ben uit het onderwijs gestapt en heb het Instituut voor Toegepaste Alfatraining opgericht. Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Ongekende mogelijkheden
De mens beschikt over een fenomenaal brein met ongekende mogelijkheden. Omdat mensen de mogelijkheden van hun brein niet kennen, worden deze ook niet volledig benut, waardoor het brein mensen niet brengt waar ze willen zijn in het leven. “Alfatraining leert mensen hun brein beter te begrijpen, controleren en sturen”, aldus Ronda. “Door mentale oefeningen te doen ontwikkel je je voorstellingsvermogen, fantasie, creativiteit, intuïtie, geheugen en concentratievermogen. Met de geleerde technieken kun je vanaf het alfaniveau werken aan ieder gesteld doel. Het alfaniveau is een niveau tussen waken en slapen en wijst je de weg naar de Bron van Gezondheid in jezelf. Het alfaniveau is daarom een platform naar succes. Alfatraining geeft je rust om te werken, ruimte om te leven, tijd om gelukkig te zijn. In plaats van één hersenhelft, leer je beide hersenhelften te gebruiken en dat levert alleen maar voordeel op.”

Harmonie
Ronda is ervan overtuigd dat ook mensen met fibromyalgie veel baat kunnen hebben bij de cursus. “Ik denk dat fibromyalgiepatiënten heel veel aan deze cursus kunnen hebben. Na deze cursus kan ik de garantie geven dat je een betere concentratie en geheugen hebt, iets wat bij fibromyalgiepatiënten vaak ontbreekt. Er worden veel mogelijkheden aangereikt en je zult je mentaal sterker en fysiek beter voelen waardoor je meer zelfvertrouwen en zelfrespect krijgt. Het doorbreekt de vicieuze cirkel van negatief denken waardoor je ook beter tegen tegenslagen opgewassen bent. Je wordt je door alfatraining ervan bewust dat nu leeft. Je wordt je bewust van de fijne momenten in je leven. De pijn die je voelt leer je door alfatraining verdelen over de twee hersenhelften waardoor alles beter aanvoelt. Het is juist voor fibromyalgiepatiënten belangrijk dat zij in harmonie kunnen leven, gelukkig durven zijn en daarvan kunnen genieten. Mensen hebben extra power nodig om beter tegen moeilijke situaties opgewassen te zijn, zoals een belangrijk gesprek, een operatie, een lange reis, drukke periode of bij emotionele gebeurtenissen. Je zult merken dat je na een enerverende dag weer kunt genieten van je vrije tijd, aandacht kunt geven aan je partner, je kinderen. Dankzij die extra power kom je weer toe aan je hobby’s.”

Drie-vingertechniek
Omdat wat Ronda tot nu toe heeft verteld nogal theoretisch is, geeft hij een voorbeeld van een eenvoudig uit te voeren oefening, de zogenaamde drie-vingertechniek. “Daarvoor gebruik je de duim, je wijsvinger en je middelvinger voor zelfbeheersing. Als je de toppen van deze vingers losjes tegen elkaar aandrukt, voel je de pulserende werking, je voelt je hartslag Concentreer en ontspan je en zeg dan vier keer achter elkaar heel rustig iets wat je graag wilt. Een probate manier om vermiste voorwerpen terug te vinden of je vergeten namen te herinneren. Of om, als je verdwaald bent, de weg terug te vinden. Ook heel praktisch om in een drukke stad een parkeerplaats te vinden. Je kunt zelf wel dingen bedenken. Ik weet zeker dat deze techniek werkt. Je zult werkelijk verbaasd staan. Sta je voor een examen of moet je een toespraak houden, dan moet je deze techniek maar eens toepassen. Ook het luisteren naar Zenmuziek of Zenmeditatie toepassen helpt.”

Leuke cursus
De cursus Alfatraining van het ITA omvat twaalf wekelijkse lessen. De cursus wordt in 26 plaatsen in Nederland gegeven en ook in België. Ronda: “wij geven de garantie dat je na het volgen van deze cursus in twaalf weken de verschillende technieken beheerst. Dat cursisten baat hebben bij de cursus blijkt uit het feit dat 96% van de cursisten aangeeft rustiger te zijn geworden, ontspannen te leven en meer te genieten van het leven. Daarnaast heeft 92% meer zelfvertrouwen gekregen. Door eigen ervaringen met het alfaniveau gaan de cursisten na deze twaalf weken zelf door. De alfatrainingscursus is bovendien  een leuke cursus met veel humor. Je hoeft je geen zorgen te maken voor de toekomst. Laat het verleden het verleden en leef in het nu. Dat is belangrijk.”

Meer informatie over Alfatraining, cursusdata en kosten is te vinden op www.alfatraining.nl

Share This