Wie een beperking of een handicap heeft, moet bij het boeken van een vakantie altijd nét iets meer regelen. Zo ook Jos die een elektrische scootmobiel meeneemt op vakantie naar Benidorm. Maar om het hulpmiddel naar het hotel te krijgen, moet hij flink betalen. Dit was in de uitzending te zien van  MAX vakantieman. Op 3 juli 2023 was CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner te gast. Ze vond de extra kosten die mensen die van  een hulpmiddel gebruik moeten maken belachelijk en gaat hier Kamervragen over stellen.

Prijzige transfer

Jos van B wil in juni 2023 zijn elektrische (reis)scootmobiel meenemen op vliegvakantie naar Benidorm. Het hulpmiddel kan uit elkaar worden gehaald en heeft de afmeting van een grote koffer. Op Schiphol en in het vliegtuig is er geen probleem. Maar van reisorganisatie TUI mogen elektrische scootmobielen niet in de standaard transferbus naar het hotel mee. Voor Van Beek en zijn vrouw wordt een privétransfer geregeld wat hem 138,38 euro extra kost.

Discriminatie mag niet
In het VN Verdrag Handicap staat dat personen niet mogen worden gediscrimineerd vanwege een handicap of beperking. Het is de plicht van een reisorganisatie om te zorgen dat een persoon met een beperking autonoom kan reizen. Hiervan kan alleen worden afgeweken om veiligheids- en gezondheidsredenen. “Maar een scootmobiel levert geen gevaar op en dus mogen er ook geen meerkosten worden gerekend”, zegt MAX Ombudsman Jeanine Janssen. CDA Tweede Kamerlid Lucille Werner vindt dat het afgelopen moet zijn met het achterstellen van mensen met een handicap. “Met de vergrijzing wordt de groep die met een scootmobiel op vakantie gaat alleen maar groter. De reisbranche moet zich hierop gaan voorbereiden.”

Bereid je goed voor

Neem je een hulpmiddel mee op vakantie, zorg dan dat je niet voor verrassingen komt te staan. Dat begint bij het doorgeven van je beperking of handicap. “Geef door dat je een medische essentie hebt. Dit is iets anders dan een preferentie, een voorkeur”, vertelt Jeanine. “Neem hiervoor telefonisch contact op met jouw reisorganisatie en zet het ook op de mail. Zo kunnen er nooit misverstanden ontstaan.”