Selecteer een pagina

Bedden en matrassen, lekker slapen


Inleiding

Wie wilt er nou niet lekker slapen en ’s morgens uitgerust wakker worden? Helaas is dat voor veel patiënten met fibromyalgie niet weggelegd. Het kan voor sommigen zeker een ramp betekenen. Niet uitgeslapen en constant moe zijn vreet enorm veel energie, net zoals pijn. Toch zijn er gelukkig heel veel mensen die mij een groot aantal tips hebben gegeven om aangenamer te kunnen slapen. Die ik je dan ook niet wil onthouden. FM’ers gingen op zoek naar oplossingen en trucs.

Kiezen voor een goede slaapuitrusting
Zomaar een matras kopen is er voor mensen met fibromyalgie niet bij. Voordat je een keuze maakt uit het aanbod van goede matrassen is het belangrijk dat je goed wordt voorgelicht. Natuurlijk moet je ook goede informatie verstrekken aan de verkoper. Zeggen dat je ’s nachts altijd en overal pijn hebt zegt dus niet voldoende om een goed advies te krijgen. Geef vooral aan wáár je pijn hebt, bijvoorbeeld benen, heup, schouders. Dat leidt tot een beter advies. Maar uiteindelijk is de keuze toch aan jou.

(Toos Fest probeert een matras uit.)

 

 

 

 

 

 


Voor ‘gewone’ mensen hoeft een matras en/of kussen kopen geen probleem te zijn en kan het eenvoudige al goed genoeg zijn. Voor mensen met een chronische ziekte kan dat totaal anders liggen. Zo’n aanschaf van een matras is meestal wel een hele investering, waarbij je niet over één nacht ijs kunt gaan. Daarom is het beter je goed voor te bereiden.

De Heer Zonjee, bedrijfsleider van Beter Bed in Nijmegen, zegt als volgt: “U kunt bijvoorbeeld informatie verzamelen van een consumentenorganisatie en u kunt zich afvragen

wat is het budget dat ik wil besteden en wat vind ik belangrijk? Staat het matras centraal of juist niet? Wil ik iets anders? Wil ik een bed compleet of wil ik alleen maar een matras? Een matras en/of bed koopt u meestal voor de komende tien jaar.”

De verkoper in een beddenspeciaalzaak is als het ware een (slaap)adviseur en moet kijken naar de totale mens. De adviseur kijk t naar de leeftijd, lengt en gewicht, of iemand bijvoorbeeld een ziekte of slaapprobleem heeft en hij wil de wensen van de koper weten.

“Door goed te kijken en te luisteren naar de klant kunnen wij soms al bepaalde matrassen uitsluiten omdat deze bijvoorbeeld niet geschikt (zullen) zijn voor deze persoon. Het kan best zijn dat voor de ene persoon een Tempur matras geschikt is en voor de ander wellicht een latex matras met binnen- of pocketvering. Ook het bed is verbonden met de persoon. Misschien is een verstelbare (elektrische) bodem voor deze klant beter dan een waterbed. Denk er wel aan: niemand is gelijk. Na ons advies, beslist uiteindelijk de klant. Daarom is het zo moeilijk om in z’n algemeenheid een prijs te noemen. Het ligt er helemaal aan wat de klant wenst. Wil deze een totaal pakket of heeft hij al een goed bed en wilt hij alleen maar een matras. Al heb je een bed van goud, de inhoud is tóch het belangrijkste.”

Voorbeeld: Bij een budget van  € 1815,00 kan je kiezen wat je het belangrijkste vindt. Wie op alle matrassen goed kan slapen, zal waarschijnlijk met een goedkoper matras tevreden zijn en vindt wellicht de ombouw belangrijker. Als iemand vreselijk veel last van zijn rug heeft, dan zal hij liever voor een matras kiezen dat mogelijk zijn klachten vermindert. De kosten van een eenpersoons matras kunnen variëren van  € 45,00 tot ruim € 907,00.

* Prijzen voorbehouden

Tips van patiënten

 • Vraag altijd aan de verkoper of je het matras op proef kan krijgen. De één bezorgt het matras gratis door heel Nederland en haalt dit na het proefslapen ook gratis weer op, wanneer het niet bevalt. De ander vraagt volledige betaling vooraf en geeft achteraf geld terug, of brengt ( € 22,–) in rekening.
 • Een half uurtje op zo’n matras liggen, zegt niets. Je moet er wel degelijk diverse nachten op slapen.
 • Ga ik op vakantie, dan neem ik altijd een goedkoop kampeermatrasje mee van schuimrubber. Een paar kleine kussentjes als extra steun voor arm en/of been en het probleem is grotendeel verdwenen.
 • Ik zet voor het slapen gaan de verwarming in de slaapkamer op een hoge stand.
  Het bed is dan ook niet meer zo erg koud. Dus minder spierpijn en koude voeten.
 • Je kunt ook een hittepit mee naar bed nemen.
  Zo’n kussentjes gevuld met kersenpitten die je in de magnetron moet verwarmen.
 • Als ik buiten de deur moet slapen, in een hotel of zo, ga ik eerst even kijken of er voldoende dekens liggen.
  Zo niet, dan vraag ik aan de receptie een extra deken.
 • Als ik in een hotel moet slapen of elders, dan vouw ik een wollen deken in de lengte dubbel en leg
  dat tussen matras en onderlaken. Dat vermindert de drukpijn.
  Je kan er ook een slaapzak voor gebruiken.
 • Thuis heb ik een ‘schaap’ onder mijn onderlaken liggen, een namaak schapenvacht van wol.
  Dat ligt en helpt prima. Ik word nu uitgeruster wakker.
 • Denk eraan: een matras kopen is niet hetzelfde als een zakje frites.
  Dus kijk goed uit en vraag om veel informatie.

Kussens
Hetzelfde geldt voor het kopen van kussens.  Ze zijn er in vele soorten en maten. Je hebt ze van schuimrubber, synthetische, veren, dons en wollen. Ook zijn er gezondheidskussens te koop zoals bijvoorbeeld de hittepit (kersenpitzakje), boekweitkussen, speltkussen.

Speltkussens
Speltkaf is het omhulsel van de graansoort spelt. Deze spelt wordt ook wel dinkel genoemd en is kant en klaar te koop. De kosten van een speltkussen kunnen variëren van € 22,00 tot   € 58,00 Het kussen blijft de hals- en nekwervels ondersteunen, ook wanneer je je hoofd draait.
Het past zich volledig aan. Het is een fijn kussen. Je moet er echter wel aan wennen. Zo’n kussen is ook erg verkoelend en kan je ‘verlossen’ pijn van nek en schouders. Bij een alternatieve molenaar koop je een zak spelt voor nog geen tientje. Met een zelfgemaakte tijk erom heen ben je voor minder dan  € 10,00 klaar. Het nadeel van een speltkussen is, dat deze een sterke geur verspreidt, meer dan een boekweitkussen.

* (prijzen voorbehouden)

Boekweitkussens
Een boekweitkussen is gevuld met boekweitdoppen, voelt tamelijk hard aan en ventileert en veert maar een beetje. Ook hier grote prijsverschillen van ongeveer  € 9,08 tot ruim  €45,38 Nadelen zijn: mogelijke allergische reacties op het stof dat vrijkomt als het kussen wordt opgeschud en een minder aangename geur.

Een goede slaaphouding is zeer belangrijk

TEMPUR®
Vele mensen hebben last van rug- of nekpijn. Veelvuldig komt lage rugpijn voor. Belangrijk is een goed matras zodat de druk van het lichaam verdeeld wordt zodat je lekker kunt slapen en ’s morgens uitgerust wakker wordt. Een TEMPUR® matras stellen de ruggengraat en gewrichten in staat in hun natuurlijke positie te laten rusten. Hierdoor worden spieren en zenuwen zo min mogelijk belast. TEMPUR® is ontwikkelt oorspronkelijk door de NASA. Het materiaal heeft een unieke drukverlagende eigenschappen. Onder invloed van van lichaamswarmte en –gewicht wordt de druk door het  materiaal gelijkmatig verdeeld, waardoor toenemende druk wordt voorkomen op de uitstekende delen van het lichaam.

*Dit artikel heb ik geschreven voor het FES magazine. Heb toentertijd Dhr. Zonjee geïnterviewd.

Zo zijn er ook kniekussens die zorgen voor ontspanning in benen en rug.

Hierover heb ik een review geschreven. Mocht je zo’n kussen willen bestellen dan kan dat uiteraard. Zet dan bij de bestelling het woordje FYBROMYALGIE10dan krijg je 10% korting

Lekker slapen
Zo kan je uren wakker liggen. En juist is het goed om eens lekker te slapen. En om juist lekker te slapen heb ik wat tips opgeschreven.


 

 • Je hebt soms dat je een nacht niet zo goed slaapt. En trouwens…niet iedereen heeft acht uur slaap nodig. Dat kan bij anderen weer anders liggen. Als je je slaperig voelt  dan kan je beter naar bed gaan. Heb je ’s middags slaap, ga dan een korte slaaphouden van ongeveer 45 minuten. Dat kan al voldoende zijn. Probeer meestal op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Dat zal zeker helpen om een vast  slaap en waakritme te komen.

 • Zorg ervoor datje in een rustige omgeving slaapt. Liefst in een geluidsarme, donkere kamer. Mocht het alsnog te lawaaierig zijn maak dan gebruik van oordopjes. Kijk eerst van te voren waar het geluid vandaan komt. Dat kan bijvoorbeeld ook een storend geluid van de wekker zijn. Zet deze dan wat verder van je af.
   
 • Zorg voor een goed matras en kussen. Laat je daarbij voorlichten (zie hier boven artikel) Heb je last van je heup(en) probeer dan eens een kussen tussen je benen te leggen, zodat alles kan ontspannen. Je hebt ook speciale kussens die jouw nek en schouders doen ontspannen. 
 • Neem voor dat je naar bed gaat niet te veel alcohol en eet niet teveel. Kleine snack kan nog wel. Eet en drink je teveel voordat je naar bed gaat dan zorgt het wel dat je snel inslaapt, maar dat je ook weer vroeg wakker wordt. Drink voor het naar bed gaan niet teveel water, want anders moet je er wellicht uit om te plassen.Nóg meer informatie:
  september 2022
  https://www.gezondheid.be/artikel/slaap/gebruik-een-goed-hoofdkussen-4680?utm_source=gezondheid&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=email_nieuwsbrief_NB20220929&par=114915&utm_term=picture
Share This