Selecteer een pagina

Alternatieve therapieën

 

 

ALTERNATIEVE THERAPIE

Het zou mooi zijn als de reguliere geneeskunde de alternatieve zou omarmen en een goede samenwerking kan ontstaan.
Gelukkig zijn er al veel artsen/specialisten die naast hun reguliere geneeskunde begonnen zijn met alternatieve geneeskunde.
Er zijn nogal wat therapieën waaruit de mens kan kiezen met elk hun eigen uitwerking.
Op deze pagina hebben we er een aantal verzameld. Klik op de naam en de informatie klapt open.

Voordat je met een therapie begint stel dan eerst eens de volgende vragen:

  1. Vraag of deze therapie is aangesloten bij een erkende vereniging.
  2. Hoelang gaat deze therapie duren?
  3. Zijn er na deze therapie nog nabehandelingen nodig?
  4. Wat zijn de kosten van deze therapie?
  5. Worden deze kosten vergoed door het ziekenfonds?
  6. Kan ik deze therapie doen samen met bijvoorbeeld medicijnen die door huisarts/specialist voorgeschreven zijn?
  7. Heeft deze therapie bijwerkingen?
  8. Wat mag ik van deze therapie verwachten?

A

 

Acupressuur en acupunctuur worden in het Verre Oosten al duizenden jaren gebruikt om ziektes te behandelen.
De Traditionele Chinese
Geneeskunst benadrukt de eigen individuele verantwoordelijkheid voor de gezondheid.
Acupressuur is geen vervanging van reguliere medische behandeling! Elke aanhoudende klacht, ernstige verwonding of symptoom moet door een arts behandeld worden.

Waarschuwing
Acupressuur mag nooit gebruikt worden:
– Als enige behandeling van ziekte, raadpleeg altijd een arts.
– Bij hartklachten.
– Net voor of binnen 20 minuten na zware arbeid, een zware maaltijd of bad.
– Wanneer het acupunt zich bevindt op een moedervlek, wrat, zwak bloedvat, ontsteking of andere zwakte van de huid.
– Bij zwangerschap, vooral langer dan 3 maanden.

Hoe werkt het?
De begrippen interne en externe invloeden zijn erg belangrijk binnen de filosofie van de oosterse geneeskunst.
Het menselijk lichaam bevat de constante stroom van qi, de levenskracht.  Deze energie stroomt langs bepaalde wegen,
meridianen genoemd en beheersen het functioneren van de organen. Bij gezonde mensen verzorgt deze stroom een
constante balans tussen interne en externe energieën. Wanneer deze balans verstoord wordt ontstaat ziekte.
Op deze meridianen liggen acupunten waarmee de stroom van Qi gestimuleerd of verminderd kan worden.
Zodoende helpt het stimuleren het herstel van de Qi balans.

Acupressuur gebruiken
Om een punt goed te stimuleren moet een diepe druk uitgeoefend worden.
Voordat men begint probeert men eerst het ‘probleem’ te definiëren. Bijvoorbeeld bij rugklachten veroorzaakt door stress,
is het beter de stress te behandelen dan de rugpijn. Wanneer de punten door druk gevonden worden geeft dit eerst een scherpe pijn.
Na enkele seconden gaat dit echter over in een dof gevoel.
Wanneer het punt gevonden is oefent men 15 tot 30 seconden druk uit en herhaalt hetzelfde
aan de andere kant van het lichaam.[/learn_more]

Acupunctuur

Acupunctuur gaat uit van de meridianen (=energiebanen) in het lichaam. De gedachte is dat bij niet goed doorstromen van de energie door de meridianen en ophoping van energie ontstaat op bepaalde plaatsen die pijn veroorzaakt.

Je kunt de doorstroming beïnvloeden door op hoofdpunten in de meridiaan te prikken en door pijnpunten te prikken kun je ophopingen van energie verstrooien. Dit is heel in het kort hoe acupunctuur werkt.

Patienten met FMG (=fibromyalgie) hebben vaak pijnlijke harde kloeten in de spieren die na aanprikken met acupunctuurnaald verstrijken. Nadat de kloet verstreken is kun je met postisometrische relaxatie oefeningen de spier verder ontspannen ter plaatse van de kloet waardoor het effect van de acupunctuur wordt versterkt.

Acupunctuurmassage

Het begrip Acupunkt – Massage volgens Penzel (APM)is een vorm van massage gebaseerd op de Chinese acupunctuurleer. Met deze methode kunnen klachten en ziektebeelden die veroorzaakt worden door een functionele stoornis in het lichaam behandeld worden. De APM beïnvloed de energiekringloop. Een systeemorgaan kan alleen maar functioneren als het voldoende mate energie krijgt. Hoe de ongelijke energieverdeling in het lichaam ontstaat is niet altijd eenvoudig te verklaren. Het kan aan de wervelkolom liggen, maar ook aan littekens in het weefsel of de leefsituatie die een overbelasting van een gedeelte van het lichaam veroorzaakt. Het doel van therapie is het wegnemen van hindernissen en er zo voor te zorgen dat alle delen van het lichaam met de juiste dosering energie wordt voorzien.

Acupunctuurmassage kan de pijn helpen verminderen bij fibromyalgie waardoor meer energie vrij komt.

Alfatraining

Tijdens Alfatraining worden beide hersenhelften gestimuleerd deze te gebruiken. Om dit beter te kunnen begrijpen, verwijs ik je naar het interview dat ik heb gehad met cursusleider Pier Ronda. Daar wordt een uitleg gegeven wat met Alfatraining wordt volstaan. Dit gesprek is hier te vinden.

Antroposofische geneeskunde

Antroposofische artsen hebben dezelfde opleiding gevolgd als reguliere artsen. Daarnaast hebben zij cursussen of aparte scholing gevolgd in de antroposofie. Zij observeren het lichaam van hun patiënt op de bekende manier, maar kijken daarbij ook naar de persoonlijke geschiedenis van de patiënt en plaatsen zijn gedrag en geschiedenis in een maatschappelijk kader. Antroposofische artsen passen een groot aantal verschillende behandelingswijzen toe. Zij schrijven soms homeopatische middelen voor, of adviseren een bepaald dieet, massage of zelfs kunsttherapie. In de antroposofische opvatting is ziekte onvermijdelijk. Het maakt deel uit van de mens en zijn wezen. Ziekten worden beschouwd als drempels naar een nieuwe fase in het leven. Het zieke lichaam moet dóór de periode van zwakte heen, m een grotere vrijheid en totaliteit te bereiken. Het is de taak van de dokter om dat proces op zo goed mogelijke wijze te begeleiden.

Wisselwerking De antroposofische geneeskunst is gebaseerd op de theorieën van Rudolf Steiner (1861-1925). In zijn filosofie staat de wisselwerking tussen geest en materie bij de mens en in de natuur centraal. Het was een filosofie die veel aansluiting vond, bijvoorbeeld in de economie, landbouw, onderwijs en kunst. Ongeveer vijf jaar voor zijn dood werd Steiner gevraagd een bijdrage te leveren aan de geneeskunde. In een reeks lezingen en cursussen voor artsen schetste hij de grondbeginselen van de antroposofische geneeskunst. Heel simpel gezegd komt het erop neer dat Steiner geloofde dat de reguliere geneeskunde, gebaseerd op fysieke experimenten en observaties, te beperkt was. Hij vond dat de gedachte, het bewustzijn, de waarneming en andere ervaringen ook van nut konden zijn.

Zin Antroposofische geneeskunde is geen alternatief voor de reguliere geneeskunde; het voegt er iets aan toe. Bij ziekte is het de bedoeling om het herstel door allerlei handelingen te bevorderen, maar daarnaast de eventuele betekenis en zin van de ziekte te ontdekken.

Diagnose Bij het vaststellen van diagnose en therapie betrekt de antroposofisch arts naast de lichamelijke verschijnselen ook de psychologische aspecten. Voor de juiste diagnose kan ook gebruik worden gemaakt van buitenzintuigelijke waarnemingen.

Therapie Ziekte is een poging van de mens om weer in harmonie met zichzelf en zijn omgeving te komen. Daarom moet iemand, onder de juiste begeleiding, zijn ziekte doormaken. Het is een zinvol proces, waarbij de arts helpt de zieke beter (in de puurste zin van het woord) te worden. Dat houdt niet in dat de arts niets doet bij een ernstige aandoening. Hij of zij zal proberen het evenwicht te herstellen en bedreigde, gezonde weefsels te beschermen. Daarbij kan men van verschillende mogelijkheden gebruik maken:

* geneesmiddelen volgens specifieke methoden bereid; * natuurlijke therapieën zoals voedingstherapie, fysiotherapie, massage en therapeutische toepassingen van warmte, lucht, licht en water; * kunstzinninge therapieën, zoals euritmie (heilgymnastiek), heilschilderen, heilboetseren, heilspraak.

Dit zijn de meest voorkomende behandelingsmethoden van de antroposofische geneeskunde.

Klachten Goede resultaten worden onder andere gemeld bij: migraine, gewrichtsziekten, staar, hooikoorts, spastische buikklachten en bepaalde vormen van kanker.

APS

Wat is APS Het APS apparaat bevat elektroden die op het lichaam geplaatst worden. Deze elektroden sturen een microstroom door het lichaam. Zo bootst de therapie lichaamseigen zenuwpulsen na. Bij een ontsteking, blessure of vochtophoping in het lichaam komen zenuwpulsen namelijk niet goed door. APS stimuleert deze pulsjes en geeft boodschappen door aan de hersenen. Hierdoor maakt het lichaam natuurlijke ontstekingsremmers en pijnstillers aan. Wonden genezen sneller en pijn  vermindert. “APS bestaat minimaal uit zes behandelingen. Soms is nabehandeling nodig. Verschillende verzekeraars vergoeden APS therapie vanuit het aanvullende pakket . Zie beroepsvereniging:  www.bvat.nl

Chronische pijn/ fibromyalgie. Het bemoeilijkt dagelijkse bezigheden en hobby’s, verstoort de nachtrust  en beïnvloedt het dagelijks leven. Met deze therapie is het mogelijk om chronische pijn te verlichten zodat u meer kwaliteit van leven heeft. Mensen met fibromyalgie kunnen zeker baat hebben bij deze therapie.

Aroma therapie

Aromatherapie is een combinatie van twee woorden: ‘aroma’, wat reuk of geur betekent; en ’therapie’, wat een behandeling van lichaam, geest of sociale omstandigheden inhoudt, bijvoorbeeld om een genezingsproces te ondersteunen of behandeling mogelijk te maken. Aromatherapie maakt gebruik van essentiële oliën, die de ‘levenskracht’ van aromatische bloemen, planten of kruiden vormen. Elke olie heeft zijn eigen kwaliteiten die van invloed zijn op de lichamelijke balans. Wanneer de oliën in contact komen met de huid, kunnen ze de bloedsomloop, het lymfestelsel, de zenuwuiteinden, het zenuwstelsel, de spieren of endocriene activiteiten stimuleren. Wanneer de oliën worden geïnhaleerd, stimuleren ze de zenuwuiteinden in de neus, waarna boodschappen naar de hersenen worden gestuurd.

Behandelde klachten Aromatherapie is holistisch, hetgeen betekent dat deze geneeswijze is gericht op het in balans brengen van de persoon als geheel (lichaam, geest èn ziel. Daarom kan bijna elke aandoening met aromatherapie verlicht worden. De therapie is uiterst doeltreffend in geval van stress en de klachten die daarmee samenhangen, zoals spierproblemen, emotionele problemen en vrouwenklachten als de overgang, zwangerschap en menstruatieklachten. Ook bij huidaandoeningen en spijsverteringsklachten kan het verlichting brengen. Let er wel op dat sommige oliën in bepaalde gevallen worden afgeraden: raadpleeg een arts als je al lang met bepaalde klachten sukkelt, in verwachting bent of geneesmiddelen gebruikt. Sommige oliën zijn bovendien ongeschikt voor baby’s.

Veel gebruikte oliën

* Lavendel: Ontspannend, pijnstillend, antidepressivum, urinedrijvend, insectenverdrijvend, zenuwversterkend, kalmerend. Lavendel is een middel dat zich aanpast: het is opwekkend als jij moe bent en ontspannend als jij gespannen bent.

* Tijm: Anti-oxidant, ontsmettend, krampwerend, bloedstelpend, urinedrijvend, slijmoplossend, versterkend, stimulerend.

* Eucalyptus: Ontsmettend, viruswerend, bacteriedodend, slijmoplossend, schimmelwerend, insectendodend.

* Kamille: Pijnstillend, helpt bij allergieën, ontstekingsremmend, krampwerend, bacteriedodend, spijsverteringsbevorderend, kalmerend, ontspannend, koortsverlagend.

* Rozemarijn: Verwarmend, stimulerend, pijnstillend, versterkend, krampwerend, zenuwversterkend, urinedrijvend, ontsmettend.

Het gebruik

* Massage: Met oliën verdund in een geschikte basisolie.

* Bad: Een paar druppels in bad zullen werken doordat de stoom geïnhaleerd wordt en bovendien worden de oliën opgenomen door de huid.

* Stoominhalatie: Doe een paar druppels olie in heet water en inhaleer de stoom.

* Verdamper: Doe de olie in een brander: door de hitte komen de essentiële eigenschappen vrij.

* Kompres: Essentiële olie kan met een katoenen kompres warm of koud op het aangetaste gebied worden gelegd.

* Crème, lotion of douchegel: De essentiële olie kan hieraan worden toegevoegd om er extra profijt van te hebben.

* Gorgeldrank, mondspoeling: Sommige oliën zijn geschikt om inwendig te gebruiken.

* Onverdund: Een aantal essentiële oliën zijn geschikt om onverdund op de huid te gebruiken.

Ayurveda

Ayurveda is de oude traditionele geneeskunst die toegepast wordt in India en Sri Lanka. Ayurveda geneeskunde is een volledige therapie, zoals de traditionele Chinese kruidengeneeskunde, en wil bijdragen aan een bepaalde leefstijl in plaats van een incidentele behandeling geven. Het woord Ayurveda betekent wetenschap of wijsheid van het leven en omvat uiteenlopende gebieden zoals geneeskunde, filosofie, wetenschap, spiritualiteit, astrologie en astronomie. Alhoewel Ayurveda al meer dan 3000 jaar wordt gepraktiseerd, is het een moderne leefwijze die nu nog even relevant is als toendertijd. Als we ons realiseren welke beperkingen de conventionele geneeskunde heeft, wordt duidelijk dat Ayurveda veel te bieden heeft; hij kan ziekten behandelen of voorkomen waar de conventionele geneeskunde soms geen oplossing bied, dit geldt onder andere voor ME [chronisch vermoeidheidssyndroom], stress-gerelateerde aandoeningen, artritis, eczeem en chronische ziekten. Ayurveda biedt natuurlijke kruidenmiddelen die het evenwicht in het lichaam herstellen en het lichaam ontgiften. Ayurveda schrijft dieet, beweging, meditatie en spirituele begeleiding voor om de geestelijke en emotionele gezondheid te verbeteren.

Levenskracht Het uitgangspunt van Ayurveda is dat alles in het heelal bestaat uit energie. De mens bestaat dus ook uit energie, die verandert door de omstandigheden, het milieu, dieet en leefstijl en de wereld om ons heen. Sommige van deze veranderingen kunnen positief uitwerken en andere negatief, om ervoor te zorgen dat de meeste veranderingen positief zijn, dienen we op een manier te leven die de energiebalans stimuleert. Energie beheerst de functies van elke cel, gedachte, emotie en actie – elk aspect van het leven, inclusief het eten en onze gedachten, beïnvloedt de kwaliteit van onze energie en daardoor onze gezondheid. Ayurveda geneeskunde leert dat er niet een eenvoudig gezondheidsrecept bestaat dat voor iedereen geschikt is. In Ayurveda wordt ieder mens als individu beschouwd en behandeld. Een goede therapeut kan de gesteldheid van een individu goed in kaart brengen, de oorzaak van de slechte balans vaststellen en een juiste behandeling kiezen.

De geschiedenis van Ayurveda In het oude India, meer dan 3000 jaar geleden, ontdekten 52 vooraanstaande zieners door meditatie de Veda, kennis omtrent hoe onze wereld werkt. De Veda omvatte de geheimen van ziekte en gezondheid. Deze geheimen werden geordend in de Ayurveda waarvan de verfijndheid duidelijk wordt in de beroemdste van alle oude Ayurveda teksten de Charaka Samhita. De kennis van de zieners (rishis) bestond uit drie hooronderdelen ; etiologie (de wetenschap van de oorzaak van de ziekte en de aandoening), symptomatologie[leer der ziekteverschijnselen en medicatie (het proces van de behandeling van individuen met geneesmiddelen om ziekten te genezen of pijn te verlichten)

De kracht van planten In Ayurveda wordt vaak de gehele plant gebruikt. Bij alle planten wordt gekeken naar de volgende eigenschappen en uitwerkingen;

* tridosha. Planten kunnen worden gebruikt om een werking te verhogen of te verlagen.

* shad rasa (de smaken). Elke plant bevat ten minste een van de zes basissmaken; zoet, zuur, zout, scherp,bitter en samentrekkend.

* gunas (de eigenschappen). De gunas zijn onderscheidende kenmerken die samenhangen met materie, gedachten en begrippen. Volgens een geloof is de kosmos opgebouwd uit elkaar aanvullende tegengestelde.

In Ayurveda preparaten worden veel kruiden verwerkt. Ze worden verkocht als essences, pillen, poeders en pasta’s. Vaak betreft het kruiden die bekend zijn in het westen en daar ook worden gebruikt.

B

Bowen

De Bowen Techniek is een doeltreffende behandelingstechniek waarbij met duimen en vingers een korte rollende beweging over de spieren gemaakt wordt, op specifieke plekken van het lichaam. De behandeling stimuleert het lichaam betere balans te zoeken, pijn te verminderen en klachten te herstellen. Een Bowen behandeling duurt tussen de 40 en 60 minuten en kan door lichte kleding heen gegeven worden. Tijdens een behandeling worden er pauzes gehouden, waarin de client met rust gelaten wordt.De behandelaar verlaat in deze pauzes de kamer. Het lichaam heeft dan de gelegenheid de impuls op te nemen en de subtiele en fijne prikkelingen hun werk te laten doen, waardoor er meer balans en ontspanning ontstaat en pijn verandert. De Bowen Techniek moedigt het lichaam aan zichzelf te herstellen. Het is geen vorm van massage. Twee of drie behandelingen, een per week, zijn meestal genoeg om tot verandering te komen.De eerste keer is er een intake gesprek. De Bowen Techniek is voor jong en oud. De behandeling is zacht, subtiel, ontspannen en doeltreffend. Door flexibele mogelijkheden kan de behandeling aangepast worden aan de gevoeligheid van een baby of de zwakke, conditie bij jong en oud en bij elke klacht toegepast worden. De Bowenbehandelaar adviseren de patiënt naar een arts te gaan wanneer er twijfels zijn.

Je kan ook een folder aanvragen of een kijkje nemen op www.bowen.nl BowNed Centrum voor Bowen Nederland en België, Walenburg 85, 3328 EK Dordrecht, Tel 078-655 83 35 info@bowen.nl

C

Chiropractie

Chiropractie Hoe vaak worden deze therapeuten ‘bottenkrakers’ genoemd? Het centrale zenuwstelsel, bestaande uit hersenen, ruggenmerg en zenuwen, besturen het gehele lichaam. De hersenen wekken energie op. Deze hersenen geven impulsen af en banen een weg door het ruggenmerg. Daarna verlaten zij het ruggenmerg op punten tussen de wervels om dan tenslotte via de zenuwen terechtkomen bij alle organen en weefsels waar lichaamsfuncties worden geregeld. Alle organen sturen als het goed is alle informatie voortdurend naar de hersenen die deze lichaamsfuncties constant regelt. Toch kunnen zenuwen door verschillende omstandigheden bekneld raken. Worden signalen verkeerd doorgegeven, dan kunnen er kwalen en verdere stoornissen ontstaan.

Behandeling Sommige chiropractoren maken gebruik van röntgenfoto’s verder vindt alles met de handen plaats. De chiropractor spoort de subluxatie(s) (verschuivingen van de ruggenwervels) op en herstelt deze met de handen. Hij zet de ruggenwervel(s) weer op zijn plaats zodat de zenuwstoring wordt opgeheven en de energie weer vrij de organen en weefsels kan bereiken.

Cranio-sacraal

Bij Cranio-Sacraal werken we met het zenuwstelsel. Dit bestaat uit hersenen en ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Je zenuwstelsel zit opgesloten tussen Cranium(schedel) en Sacrum(heiligbeen). Het hersenvocht creëert zijn eigen C-S-ritme via een pompsysteem diep binnenin de hersenen. Dit C-S-ritme uit zich als een uitdeinende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is. Het cranium zet uit, de wervels worden lichtjes van elkaar geduwd en het sacrum roteert naar onder (uitdeinend) en daarna roteert alles naar binnen. We kunnen dit ritme beschouwqen als de ademhaling van ons hersen- en zenuwstelsel. Dit hersen- en zenuwstelsel regelt de werking van alles wat er in je lichaam gebeurt.

Bron: De Belgische Cranio Sacraal en Meditatie Societeit – vzw. Meer informatie  Multiversity-Amsterdam  tel:  0031206797822 Literatuur: het boekje CRANIO SACRAAL voor/door IEDEREEN van Etienne Peirsman en Marijke Baken.

link: www.upledger.nl  Opleidings instituut voor Cranio-Sacraal therapeuten. Bron: Marcel Heitkamp (cranio-Sacraal therapeut)

Praktijk voor Craniosacraal Therapie nu ook Praktijk voor Viscerale Manipulaties De grondlegger van de Viscerale Manipulaties is Jean Pierre Barral, een wereldwijd vooraanstaand osteopaat uit Frankrijk, die toonaangevende boeken heeft geschreven over Viscerale Manipulaties, met duidelijke wetenschappelijke onderbouwing. Orthopedische en neurologische klachten kunnen worden veroorzaakt door restricties is het bindweefselsysteem rondom de inwendige organen. Operaties (littekenweefsel), infecties en/of trauma’s van de inwendige organen kunnen chronische klachten geven in het bewegingsapparaat. (denk hierbij ook aan whiplash, buikpijn, chronische pijn, burnout en rugklachten). Een behandeling bij een Visceraal therapeut kan uitkomst bieden. Hierbij gaat het er om, dat de beweeglijkheid in het lichaam, van het bindweefsel om de organen, gewrichten en schedel zoveel mogelijk hersteld wordt. De Visceraal therapeut gebruikt geen apparatuur, werkt altijd met zijn handen, om waar te nemen waar weefsels vast zitten of te gespannen zijn, en deze met gerichte zachte technieken vrij te maken, te mobiliseren, daarnaast worden  relaties met omliggende structuren en mogelijke letselketens onderzocht en behandeld. Deze complementaire therapie kan heel goed samengaan met reguliere medische behandeling. Ziekekostenverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk al naar gelang de polisvoorwaarden.

Voor meer informatie en vragen kunt u terecht op meermanshanden.nl Praktijk voor Craniosacraal Therapie en Viscerale Manipulaties, Riekje te Meerman, Tel. 0486-451621.

E

EFT (Emotional Freedom Techniek)

EFT Is een van de ‘beste’ technieken (zoals wordt gezegd) om zonder medicijnen of allerlei andere ingrepen, negatieve emoties, fobieën, trauma’s, pijnen, ongewenste gewoontes, onzekerheid, examenvrees e.d. te behandelen. Door op bepaalde punten te drukken, kan je op een makkelijke  manier pijnen en vastzittende emotie omzetten en loslaten. Mensen met fibromyalgie kunnen hier ook gebruik van maken.

F

Fyto therapie

Al vele duizenden jaren wordt getracht kwalen met kruiden te genezen. En dat veel kruiden geneeskrachtig zijn, merk je aan de resultaten die het te weeg brengt. Veelal positieve geluiden. Er zijn een aantal beroepsbeoefenaars die zich met deze fyto therapie bezig houden. Gelukkig zijn er nu ook huisartsen en specialisten die naast hun reguliere geneeskunde deze kruidengeneeskunde beoefenen en daar dus ook dankbaar gebruik van maken. Er zijn boeken verkrijgbaar waarin vele planten/kruiden vermeld staan met de werking ervan. De kruiden die worden gebruikt zijn soms in vele variaties verkrijgbaar zoals in: tabletvorm, drank, zalven, thee, tincturen enzovoort. Deze kruidenmiddelen worden veel gebruikt bij zelfmedicatie. Veel mensen, waaronder ook artsen, specialisten en therapeuten zijn er van overtuigd dat de natuur veel te bieden heeft. Er zijn ook wel natuurlijke geneesmiddelen die soms zeer schadelijk kunnen zijn door de bijwerkingen. Het is dus wel uitkijken wáár je deze middelen koopt. De kruiden die voor fibromyalgiepatiënten ‘kunnen’ helpen zijn onder andere: Passiebloem bevordert slaap. De rusteloosheid wordt verminderd en heeft ook een pijnstillende werking. Ginseng zorgt voor verbeterde productie van de bijnierhormonen. Is dus stress bestendig. De Ginseng mag je slechts tijdelijk gebruiken. Lavendel: Kalmerend en ontspannen. Lavendel kan je in olie krijgen of in thee toevoegen. Een druppeltje lavendel op een doekje in de slaapkamer geeft een kalmerende werking waardoor je beter/rustiger kan slapen. Kamille: positief bij spijsvertering en werkt kalmerend. Valeriaan: is afkomstig van de valeriaanwortel. Werkt kalmerend en vermindert spanningen. Marjolein: verkrijgbaar als olie die op stijve en pijnlijke plekken gewreven kan worden. Rozemarijn: heeft een antidepressieve werking en helpt bij vergeetachtigheid en hoofdpijn. Sint-Janskruid: Sint-Janskruid heeft een interactie met veel andere medicijnen. Het effect van andere antidepressiva wordt vermeerderd, met als risico: overdosering en dus ook grotere kans op bijwerkingen. Bij een aantal andere medicijnen wordt het eerder afgebroken als je Sint-janskruid gebruikt. Bij welke medicijnen dat zijn kan men het beste aan de apotheker vragen.

F
Fibro-Reset Methode

https://santhee.com/fibromyalgie-fibromassage-resetmethode-pijn-slaapstoornis/

H

Haptonomie

Het begrip haptonomie is een samenvoeging van twee Oudgriekse begrippen: hapsis en nomos. Hapsis betekent: gevoel, gevoelsbeleving. tact, tast en nomos betekent: wet, regel, norm. Hapto, in het woord haptonomie, stamt van het werkwoord haptein wat betekent: aanraken, vereniging, een relatie vestigen, zich hechten aan…en in overdrachtelijke zin: in (tactiel) contact treden om gezond te maken, te helen, te bevestigen. Dit specifieke contact karakteriseert de haptonomische benadering: het ontmoetend, helend (is heel makend, heel de mens omvattend) aanraken om de ander in zijn wezen te bevestigen. Huub: “Enkele jaren geleden kwam ik bij een haptonoom. Deze therapeute heeft me bewust gemaakt van mijn ‘nieuwe’ lichaam. Door middel van aanraken kreeg ik inzicht. Dat gebeurde pas na de derde keer. Ze zei tegen me: “Huub, je hebt jouw oude lichaam niet meer. Dat lichaam zonder pijn en ongemakken.  Je hebt nu een nieuw, ander lijf. Zie dit lijf nu eens als een nieuwe woning. Ga alles eens op een rijtje zetten en als je het ‘weet’, plaats dan in jouw nieuwe woning, nieuwe meubels en hang er weer nieuwe schilderijen op’ Op dát moment kwam de doorbraak. Ik zag in dat ik inderdaad een ander lijf (woning) had met pijn en ongemakken en dat ik door positief eraan te werken me anders zou voelen. Door middel van aanraking kwam ik tot en bij mezelf. Ik voelde warmte en begrip. Ik voelde erkenning en ontdekte door deze aanraking dat het ook anders kon. Zit ik in een ‘dip’ dan ben ik er sneller uit, juist door baat te hebben gehad van haptonomie.”

Homeopathie

Homeopathie is een geneeswijze die zich baseert op een belangrijke natuurwet en is ontdekt door de arts en scheikundige Samuel Hahneman (1755-1843). Hij ontdekte dat een stof die bij gezonde mensen bepaalde verschijnselen opwekt, ook in staat is dezelfde soort verschijnselen bij zieken te genezen. Vandaar het ‘homeo’, gelijkende. Volgens de leer van de homeopathie ontstaan ziekten door een verstoring van het natuurlijk evenwicht. Door samen met de patiënt te zoeken naar de oorzaken van deze verstoring, probeert de homeopathische arts dit evenwicht, lichamelijk én psychisch, te herstellen Homeopathische geneesmiddelen worden gemaakt van natuurlijke producten. Denkt u vooral aan substanties van planten, dierlijke producten en mineralen. De homeopathische arts zoekt een bij het individu passend middel dat het lichaam tot genezing aanzet. Een homeopathisch geneesmiddel bestrijdt dus niet de symptomen van een ziekte maar geeft het lichaam ‘een duwtje in de rug’ om zichzelf van binnenuit te genezen. Proefondervindelijk is gebleken dat verdunnen van de middelen met water en schudden de geneeskracht versterkt en de schadelijke werking juist wegneemt. Dit proces noemen wij tegenwoordig ‘potentiëren’, krachtiger maken. Medicamenten die door een regulier huisarts of specialist zijn voorgeschreven, kunnen naast homeopathische geneesmiddelen worden ingenomen. En als homeopathie eenmaal aanslaat, bestaat de kans dat er geminderd kan worden met de reguliere medicamenten.

Adres: Artsenvereniging voor homeopathie VHAN Secretarisaat: postbus 223, 6700 AE Wageningen Tel: 0317-426908 E-Mail: info@vhan.nt Bron: folder VHAN

Jan Hoes is zo’n homeopathisch arts. Met hem heb ik op 15 mei in Musis Sacrum gesproken tijdens het Symposium,  Artsen en Alternatieve Geneeswijzen. Jan zegt vervolgens: “Men moet niet zeggen dat het tussen de oren zit. De mens moet in zijn geheel bekeken worden, dus niet alleen de klachten.” Jan Hoes heeft een schitterend boek over homeopathie geschreven en is eveneens auteur van Ankh-Hermes. Jan Hoes is te bereiken op: Praktijkadres: Schadewijkstraat 6, 5348 BC – Oss. Tel: 0412-642733 Literatuur: ISBN: 43683 – Homeopathie

Hydrotherapie

Water komt in allerlei hoedanigheden voor: als ijs, koud water, warm water, heet water en als stoom. Het kan stilstaan, zacht en krachtig stromen, je kunt het drinken, je kunt er in zwemmen. In al deze verschijningsvormen kan water helpen om klachten te verminderen en te voorkómen. Water is veel méér dan H2O! Water is een fantastisch medium voor genezing en voor versterking van je lichaam, waardoor het weerbaarder wordt en wat ook telt: het is er altijd, overal en het is goedkoop. Bovendien is het lekker, ’n bad of onder de douche. Je kunt het soms combineren met een kruid of een lekker geurtje. Wat let je om het bij kleine ongemakken eens te proberen en niet meteen naar de pillendoos te grijpen? Misschien geeft het je vertrouwen om het ook bij wat ernstiger klachten een kans te geven. Water kun je prima combineren met andere (alternatieve) geneeswijzen. Vraag je healer om raad als het om wat ernstiger klachten gaat.

Grieken Hippocrates schreef al het baden in koud en heet water en het drinken van bronwater voor. Hij schreef dat water voor velen het beste geneesmiddel is. Homerus, de grote Griekse schrijver, was het daar niet mee eens. Hij vond dat baden in een warm bad iets was voor vrouwen, zieken en oude mensen. Hij adviseerde koud water: dat staalde de spieren, de zenuwen en de geest. Zijn opvatting vond steun bij de inwoners van de stad Sparta. Daar kennen we het begrip “Spartaanse opvoeding” van.

Romeinen De Romeinen waren het eerste volk dat een echte badcultuur opbouwde. Zo bouwde men voor het eerst badkamers in de woning. Eeuwenlang bleef het baden en wassen een handeling die bijdroeg tot iemands gezondheid. Deze badkamer noemde men Lavantrinium. Het aanleggen van deze badkamers was een kostbare zaak en omdat veel mensen zich geen eigen badkamer konden permitteren bouwden de Romeinen prachtige badhuizen, Balnea genaamd. Deze badhuizen groeiden uit tot plaatsen waar samenkomsten werden gehouden bijvoorbeeld voor mannen die hun sport beoefenden en er werd politiek en zakelijk overleg gevoerd.

Kruistochten Met de opkomst van het christendom raakte het baden in diskrediet en ging een groot deel van de kennis over de geneeskrachtige werking van water verloren. Door de kruistochten kwamen de ridders in contact met de oosterse openbare badhuizen, de Hammams. Zij introduceerden de badgewoonten weer in Europa. Later werden ze weer verboden wegens de orgiën en drinkgelagen, maar dankzij de inspanning van enkele natuurkundigen \werd in veel later tijd weer steeds meer bekendheid gegeven aan de therapeutische mogelijkheden van water.

Sauna Het heeft lang geduurd voordat de hydrotherapie door de grote massa werd geaccepteerd in Europa. In Scandinavië werd de Sauna gepropageerd. Voor medische doeleinden mag men 1 en maximaal 2 x per week een saunabad nemen.

De positieve uitwerking van de saunagang:

* de huid wordt poriëndiep gereinigd * de vochtige atmosfeer is werkzaam bij reuma, problemen met de ademhaling, de luchtwegen en bij huidziekten * stimulans voor ademhaling, hart, bloedvaten, klierfuncties en spieren * verhoging weerstandsvermogen.

Water vervult een aantal functies, die voor ons van levensbelang kunnen zijn.

1) Water is een belangrijk bestanddeel van ons lichaam. We bestaan voor ongeveer 60% uit water. Ons bloed bestaat voor 80% uit water. 2) Water regelt de lichaamstemperatuur, die is bij gezonde volwassenen gemiddeld rond 37,5C. een verandering van lichaamstemperatuur van enkele graden kan dodelijk zijn. 3) Water ondersteunt diverse levensprocessen, zoals de spijsvertering en de opname en het transport van voedingsstoffen. 4) Water functioneert als smeermiddel in ons ons lichaam. Daardoor ontstaat geen wrijving tussen de diverse weefseloppervlakten. 5) Alle afvalstoffen in ons lichaam worden in water vervoerd naar blaas, darmen, longen en huid. Daar kunnen ze worden uitgescheiden.

Hypno- en regressietherapie

Therapeute: Els Tijkorte Els Tijkorte is Lid van de NBVH: Nederlandse Beroepsvereninging van Hypnotherapeuten. Veel zorgverzekeraars vergoeden de consulten. Wat is hypnotherapie? Hypnotherapie is een vorm van psychotherapie waarbij het rationele denken tijdelijk naar de achtergrond wordt geschoven. Denken belemmert ons veelal om goed te voelen. Door het denken even los te laten worden diepere lagen van het onbewuste gemakkelijk toegankelijk. Deze lagen bevatten een rijkdom aan ervaringen en zelfhelende vermogens. Tijdens de hypnotische trance vinden psychodynamische veranderingen veel sneller plaats dan in het normale bewustzijn. Niet verwerkte emoties en onbewuste overtuigingen worden je gedurende de trance duidelijk. Het is belangrijk dat de juiste verbinding wordt gevonden tussen belevenissen in het verleden en het belemmerende gedrag of gevoel van nu. Is deze verbinding gelegd dan komen emoties en inzichten vanzelf vrij. Herbeleven helpt om de oorspronkelijke gebeurtenissen  te verwerken, zodat de problematische nawerkingen verdwijnen. Het zijn de innerlijke vastgehouden en verharde emoties en de irrationele overtuigingen die ons leven in negatieve zin bepalen.  Els Tijkorte behandelt niet de klacht maar de oorzaak. Daarom vindt eerst een uitvoerig (intake) gesprek plaats. Na dit gesprek kijken we samen of we verder willen met elkaar, of het klikt. Aan de hand van de intake wordt er een behandelplan opgesteld. We kijken wat er op dat moment het belangrijkste is. Dit plan loopt als een rode draad door alle sessies heen. Veel mensen met fibromyalgie hebben een trauma opgelopen en daardoor kan met deze hypnotherapie de emoties en gevoelens terugkomen en dit verwerken.

Els houdt praktijk in: “De Rode Beuk” Van Ruisdaelstraat 82 6814 KZ – Arnhem tel: 026-3510343 E: elstijkorte@yahoo.com

Telefonisch is Els te bereiken op: Donderdag en vrijdag: ’s morgens tussen 09.00 – 09.30 uur Bij geen gehoor aub inspreken.

I

Ismakogie

Wat is Ismakogie De naam Ismakogie is een afkorting van een zin die voluit de essentie van de leer aangeeft. Oefeningen richten zich op de beïnvloedbare spieren, niet op de grote spieren maar op de kleinere en dieper gelegen spieren. De oefeningen zijn heel klein en soms zelfs onzichtbaar, daardoor kan men zelf het beste voelen of de juiste spieren, goed gebruikt worden. Ismakogie wordt ook wel een ontdekkingsreis door het lichaam genoemd. Het gevoel voor het eigen lichaam is belangrijk om je grenzen te bepalen en aan te geven wat goed is voor jouw eigen lichaam.

Zachte spiertraining 

Iedere beweging bestaat uit het langzaam aanspannen en langzaam loslaten van de spierspanning. Het loslaten of terug laten vloeien van de spierkracht is erg belangrijk voor verbetering van de spierwerking. Ismakogie is een samenwerkingsspel tussen de strek- en buigfuncties van spieren. Hele kleine bewegingen noemen we veren en wiegen. De wisselende spierspanningen zijn te zien in de kringen van het Ismakogielogo. Zij symboliseren de gewenste natuurlijke, ritmisch-wiegende beweging in het lichaam, die herstelend werkt en het lichaam tot rust brengt. Werking ‘van top tot teen’ Grondlegster professor Anne Seidel ontdekte als eerste dat met een bepaalde houding en door oefeningen een kettingreactie in de spieren in gang gezet kan worden waardoor nagenoeg alle spieren bij één beweging betrokken worden, ook de gezichtsspieren! We noemen dit de lengtestrekking. In het begin wordt deze ingezet vanuit de voeten, dit noemen we versterking van het bodemcontact. Later kan deze lengtestrekking ook ontwikkeld worden vanuit andere spieren.

Naar lichaamseigen mogelijkheden De lichaamsbouw, de aanhechtingplaatsen, de dikte, de werking van spieren, de samenwerking van spieren met het zenuwstelsel e.d. zijn per persoon verschillend, waardoor mensen niet allemaal hetzelfde kunnen. In verband met de gewenste doorstroming van de spierspanning, de lengtestrekking, is het belangrijk dat men zelf voelt op welke manier de gewenste doorstroming van de spierspanning het beste verloopt.

Fibromyalgie Deze therapie kan men ook gebruiken bij mensen met fibromyalgie.

K

Kinesiologie

Wat is Kinesiologie? Tekst Lilian Beeks-Vergroesen, Kinesiologie, letterlijk ‘De leer van de beweging’, is een therapeutische manier van werken waarbij er gebruik wordt gemaakt van spiertesten om uit te zoeken waar, waarom en wanneer de balans in het lichaam verstoord is geraakt en tegelijkertijd hoe die balans kan worden hersteld. De methode werd in de jaren ’60 in Amerika ontwikkeld door de arts en chiropractor George Goodheart. Hij bundelde daarin onderzoek, kennis en ervaring uit fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie.  Het werken met spiertesten vormt de basis. Goodheart had in zijn praktijk namelijk ontdekt dat bepaalde patiënten sommige spieren niet in de uitgangspositie konden vasthouden. Daaruit concludeerde hij dat spieren reageren met spanningsveranderingen op stress en ziekte. De goed opgeleide kinesioloog kan deze veranderingen via spiertesten waarnemen en zoeken naar een therapie. Stress getest Bij de spiertesten wordt een arm of been van de cliënt in een zodanige uitgangspositie gebracht waardoor één bepaalde spier wordt geïsoleerd. De tester oefent daarop een zachte druk uit om te kijken of de spier voldoende energie heeft om die te weerstaan. Wanneer de spier deze zachte druk niet kan weerstaan wordt de test ‘zwak’ genoemd en is er sprake van een onbalans. De reden daarvoor kan in allerlei vormen van stress liggen en stress kost energie. Binnen de kinesiologie wordt het begrip stress zeer ruim opgevat en onderverdeeld in 3 groepen: * mechanische stress: lichamelijke problemen als gevolg van (sport)blessures, gewrichtsslijtage, orgaanproblemen en dergelijke; * chemische stress: gelegen op het gebied van voeding, zoals allergieën, verkeerd of eenzijdig eten, maar ook het gebruik van medicijnen, milieuvervuiling en electrosmog; * emotionele stress: de meest bekende vorm, die te maken heeft met problemen op het werk, in de relatiesfeer, angsten, verdriet en boosheid.

Hoe werkt de kinesioloog? De kinesioloog kan zijn cliënt via de spiertesten inzicht geven in de oorzaak van zijn klachten.  De testen vormen de puzzelstukjes die uiteindelijk met elkaar een beeld vormen van het hoe en waarom van de klacht. Er worden relaties gelegd met stress uit het heden, maar ook uit het verleden omdat het lichaam negatieve ervaringen lang kan vasthouden. Als het plaatje zo compleet als mogelijk is, test de kinesioloog, wederom door middel van spiertesten, uit wat de beste manier is om deze cliënt weer in balans te brengen en hoe zijn zelfgenezend vermogen het beste kan worden gestimuleerd. Want de eerste stap op weg naar genezing is inzicht in de oorzaak van de klachten.

Voor wie is kinesiologie geschikt? Kinesiologie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in het hoe en waarom van zijn lichamelijke klachten of geestelijk onbalans. Een herstelde balans maakt dat iemand zich al beter voelt ook al is hij medisch gezien nog ziek.  Iemand met suikerziekte kan niet genezen worden door een kinesioloog, maar wel geholpen worden om zich, ondanks zijn ziekte, beter en energieker te voelen. Bij kinderen kunnen door middel van kinesiologie heel goed voedsel-overgevoeligheden worden opgespoord.

Waar vind ik een kinesioloog? Om een kinesioloog bij u in de buurt te vinden kunt u zich het beste wenden tot het secretariaat  van de Beroepsvereniging voor Kinesiologie. Telefoon: 040 2425933. Lilian Beeks-Vergroesen is bestuurslid van de Beroepsvereniging voor Kinesiologie, auteur van de Cursusboeken Touch for Health 1-4, hoofdredacteur van het tijdschrift Kinesiologie,docent aan de Nederlandse School voor Kinesiologie, fysiotherapeute en kinesiologe.

Klassieke massage

Ondanks het feit dat het menselijke lichaam de geweldige eigenschap bezit zichzelf te helen, is er soms een klein zetje nodig om dat proces weer in gang te zetten. De klassieke massage is in de eerste plaats een ontspanning voor lichaam en geest. Er wordt in de klassieke massage gewerkt met verschillende technieken, zoals o.a. effleurages, pétrisssages en frictioneren. Dit stimuleert de doorbloeding van de weefels, voert afvalstoffen af en verbetert de spierfunctie en de stofwisseling van de spieren. Een klacht of blessure hoeft niet de enige aanleiding te zijn voor een massage. Een beetje aandacht voor lichaam en geest door middel van een massage kan ook een preventieve werking hebben, zeker in deze gehaaste maatschappij.

Lichamelijke klachten waarvoor klassieke massage kan worden ingezet zijn onder andere: . pijn (algemeen) . stress . te hoge spierspanning (tonus) . (ont)spanning . vermoeidheidsklachten . fibromyalgie . nek-, rug- en schouderklachten . klachten aan de onderrug . etc…

Kuuroorden

Vele landen beschikken over één of meerdere kuuroorden. Vooral Polen staat bekend om deze kuuroorden. Alleen in dit land bestaan er enkele honderden sanatoria, en vakantiecentra. Het is weleens goed als je jezelf eens laat verwennen en kan een kuuroord werkelijk een weldaad zijn voor je lijf. In Polen zijn uitstekende mogelijkheden om uit te rusten en eventueel te ‘genezen’ of liever gezegd zich lekkerder te voelen. Naast de klimatologische eigenschappen en unieke minerale bronnen van die plaatsen, worden er gespecialiseerde medische diensten geboden.

Elk kuuroord beschikt over natuurlijke geneeskrachtige bronnen in de vorm van mineraalwater, genezende gassen of modder, kuurparken, natuurgenezingscentra, drinkhuizen, klinieken en sanatoria. In Polen is er mineraalwater van alle natuurkundig-chemische types, wat genezing van de meeste ziektes mogelijk maakt.

In polen zijn er meer dan 40 officieel erkende kuuroorden, gelegen in verschillende regio’s. *      Aan de Oostzee en in Pommeren – zout- en modderkuren. *      In Centraal Polen – zout-, zwavel- en modderkuuroorden.

In de bergen: *      De Sudeten (Zuidwest-Polen) bronnen van vrij-kooldioxide houdend water, water met genezende radioactiviteit, modder. *      De Karpaten (Zuidoost-Polen) bronnen van vrij-kooldioxide houdend water, jodiumwater, zwavelhoudend water.

Kuuroorden: Busko-Zdrój, Ciechocinek, Cieplice Slaskie-Zdrój, Duszniki-Zdrój, Iwonicz-Zdrój, Kolobrezg, Krynica, Kudowa-Zdrój, Ladek-Zdrój, Naleczów, Polanica-Zdrój, Polczyn-Zdrój, Rabka, Szcawnica, Ustron, Wieliczka.

Extra informatie: In de Poolse kuuroorden bestaan enkele honderden sanatoria en vakantiecentra. Helaas ontbreekt er een Centrale vertegenwoordiging. Daarom adviseren de Poolse Kuuroorden dat je zich met alle zaken tot de Kamer van Poolse Kuuroorden wendt. De kamer verstrekt informatie en verzorgt gratis bemiddeling.

Voor informatie kan je terecht bij:  Izba Gospodarcza Uzdrowiska Polskie Ut. Rolna 179/181 PL 02-729 Warschau. +48 (o)22/43.34.60

In de prijs zijn inbegrepen: Accommodatie in een sanatorium in één-of tweepersoonskamers metbadkamer (bad of douche, wastafel, WC) Dag en nacht dokters- en verpleegsterszorg. Vol-pension: ontbijt, warme maaltijd En avondbrood volgens voorgeschreven dieet.

Voor verdere inlichtingen kan je kijken op internet http://www.pl-info.net/nl/toerisme/kuuroorden/index.html

Veel mensen met fibromyalgie gaan naar deze kuuroorden toe en deze kuren geven de spieren ontspanning. Men voelt naderhand ook veel minder pijn en ben je ook minder vermoeid. Gedeelte van deze tekst is hiervan overgenomen @Polen: Kuuroorden

M

Manuele geneeskunde

Onze gewrichten stellen ons in staat de meest uiteenlopende bewegingen te maken. Lopen, rennen, springen, maar ook verfijnde handelingen als bijvoorbeeld schrijven. In de manuele geneeskunde staan gewrichten  en met name de blokkering daarvan centraal.

Opheffen Deze geneeswijze heeft als uitgangspunt dat gewrichtsblokkering de oorzaak is van allerlei soorten klachten.  De blokkering wordt opgeheven doordat de arts met behulp van zijn handen de soepelheid probeert te herstellen. Hij doet dit onder andere door de gewricht-vlakken fracties van seconden van elkaar te brengen.

Souplesse De souplesse van de gewrichten is meestal leeftijdsgebonden. De gewrichten van gezonde kinderen lijken met elastiek aan elkaar te zitten, terwijl senioren zich vaak wat stram en stijf bewegen. Iemand die een beroep doet op de manueel genezer wordt aan een uitgebreid onderzoek onderworpen. Er wordt gekeken naar de gewrichten, de ademhaling en het spijsverteringskanaal. Daarnaast wordt een lichamelijk onderzoek afgenomen, waarbij ook de spieren de nodige aandacht krijgen.  De arts kan zelfs besluiten tot laboratoriumonderzoek van bloed, urine enzovoorts of het laten maken van röntgenfoto’s. Zodra blijkt dat er werkelijk sprake is van blokkering van gewrichten, wordt eigenlijk niet of nauwelijks gekeken naar de oorzaak. Er wordt direct geprobeerd de soepelheid te herstellen. Uiteraard kijkt de behandelende arts of er factoren zijn die de klachten kunnen veroorzaken. Op deze wijze worden de klachten van twee kanten benaderd: aan de ene kant is men van mening dat blokkering klachten geeft, maar aan de andere kant kunnen dezelfde klachten ook weer voor een blokkering zorgen. Alhoewel de verklaringen niet altijd tot tevredenheid stemmen, is wèl aangetoond dat opheffing van de blokkering de klachten doet verdwijnen.

Bottenkraken De manuele geneeskunde is geen routine-therapie. Dat betekent dat niet iedereen dezelfde behandeling krijgt. Elke behandeling is puur afhankelijk van de klachten van de patiënt. Er is een aantal soorten manuele therapie. De chiropractie wordt ook wel bottenkraken genoemd. Met behulp van de vingers worden de wervels gecorrigeerd zodat nieuwe energie bij de betreffende organen komt. Bij de Sickesz-therapie is de wervelkolom het uitgangspunt. Met de wijsvinger wordt elke wervel en elke rib afzonderlijk losgemaakt. Krampachtig Een andere bekende vorm van manuele geneeskunde is de Van der Bijl-therapie. Hierbij wordt zorgvuldig bestudeerd hoe de patiënt zich beweegt. Er wordt gekeken naar hoe hij zit, hoe hij zijn handen laat rusten, loopt, staat enzovoorts. Bij de Van der Bijl-therapie staat ook de wervelkolom centraal, zij het niet in één bepaalde stand. Die verschilt per persoon, omdat het lichaamszwaartepunt bij iedereen verschilt. Wanneer men zich moeilijker beweegt, past het lichaam zich ongemerkt aan. Na verloop van tijd zorgt de krampachtige houding voor klachten. Het lichaamsevenwicht wordt hersteld met behulp van zachte schokjes op de gewrichten. Dit wordt ook wel de egg-shellmethode genoemd: de schokjes zijn namelijk zo zacht dat een eierschaal er niet van zou breken. Massage kent een aantal technieken. De meest voorkomende zijn: Effleurage, het licht bestrijken van de hele rug met de handpalmen om de bloedcirculatie te bevorderen en de belangrijkste spierregionen te ontspannen. De masseur tast tegelijkertijd gevoelige plekken in het spierweefsel af. Diepe massage met behulp van de duimen langs de wervelkolom om de spanning in de spieren en gewrichtsbanden van de ruggenwervels te verlichten. De gevoelige plekken die de masseur op deze manier tegenkomt, krijgen later uitgebreid aandacht. Lichte tractie (rekken) van nekspieren om de spanning te verlichten. De spieraanhechtingen van nek en hoofd worden lichtjes gemasseerd. Door het rollen van de huid, oppakken, knijpen en kneden worden de zachte weefsels van bovenrug, schouders en nekspieren bewerkt. Dit bevordert onder andere de lymfedrainage. Tegenwoordig wordt massage aangevuld met elektro-behandelingen.

Klachten Manuele geneeskunde helpt onder andere bij klachten vanuit de wervelkolom. Die kunnen variëren van hoofdpijn, migraine, duizeligheid, tot hyperventilatie, ischias, spit, krampen in de benen. Ook schouder-, elleboog, pols, heup, knie en voetklachten kunnen hiermee worden verholpen.

Meditatie

Meditatie bestaat al duizenden jaren en is een vaste onderdeel van vele godsdiensten zoals boeddhisme en hindoeïsme. Het is oude methode om in trance te geraken om zodoende in contact te komen met de spirituele wereld die door sjamanen en tovenaars werd gebruikt en het is een oosterse techniek. Later werd er de yogahoudingen en mantra’s toegevoegd ter ondersteuning. Je kunt het beschouwen als een manier van bidden die je geest en lichaam tot rust brengt. Het is in feite niets anders dan bij je eigen ik, je ware ik te komen. Je eigen emoties. Waar is meditatie goed voor? Mediteren is zowel goed voor je geest als lichaam. Meditatie helpt stress te verlichten door je in zeer ontspannen toestand te brengen. Tijdens deze toestand neemt je hartslag af en neemt de behoefte aan zuurstof af. Het kan zelf je bloeddruk verminderen bij regelmatige mediteren. Doordat je meer ontspannen bent kun je meer geduld opbrengen t.o.v. andere mensen en bepaalde situaties die in je leven zich voor kunnen doen. Ook is het mediteren om je chakra’s in balans te brengen en waarnodig is, een chakra (s) in waarde terug te brengen. Zijn er verschillende meditatie vormen? De bekendste meditatie in het westen is de transcendente meditatie (TM) die eind jaren vijftig werd geïntroduceerd door de Indiase goeroe Maharishi Mahesh Yogi (Grote Ziener) en toegankelijker werd gemaakt voor de mensen van de geïndustrialiseerde samenlevingen. Er zijn talrijke variaties waarvan er drie belangrijk zijn. Dit zijn de contemplatiemeditatie, concentratiemeditatie en de hiervoor genoemde  transcendente meditatie. Bij de contemplatiemeditatie associeert de geest vrijelijk rondom een bepaalde voorwerp en deze manier van mediteren gebruikt men om spirituele aangelegenheden aan te moedige. Bij een concentratiemeditatie wordt de gedachte op één onderwerp (bijv. een brandende kaars) of één gedachte (bijv. aan een examen die je binnen kort moet afleggen) of aan één woord (bijv. liefde). Deze manier van mediteren gebruik men om zich zelf af te sluiten van je omgeving. Bij transcendentiemeditatie neemt men een prettige houding aan en maak je gebruik van een mantra om de geest de zuiveren. De mantra kun je zachtjes op hardop herhalend meezingen. Om de juiste mantra de kiezen die bij je past, vertrouw je op je eigen gevoel. Het doel van alle meditatietechnieken is het zelfde, nl. een bewust toestand bereiken die men het beste kan beschrijven als ‘ontspannen alertheid’. Bij een chakrameditatie maak  je gebruik van je chakra’s. Door gebruik te maken van een bepaalde chakra kan je, je zelf bijv. je gevoel beter ontwikkelen of je leert meer je gevoelens/emoties uit te spreken. Dit doe je door energie/gedachte  naar een bepaalde chakra te sturen. Daarnaast zal je net als bij iedere meditatie het zelfde doel bereiken, namelijk het bereiken van een ontspannen alertheid. Fibromyalgie: Iedereen kan mediteren, dus ook mensen met fibromyalgie. Huub: Regelmatig mediteer ik en dat geeft me rust en ontspanning en wordt me meer van alles bewust. Daardoor kan ik me ook beter voelen. Meer ontspannen en meer energie. Misschien ook voor de ander om dit eens uit te proberen.

N

Neuro-Emotionele Integratie (NEI)

Neuro-Emotionele Integratie (NEI): is een methode die het beste haalt uit de accupunctuur, bio-kinesiologie, neurowetenschappen en toegepaste psychologie. De methode biedt een simpele, snelle en eenvoudige manier om emotionele blokkades uit het verleden op te lossen. Met behulp van spiertesten en het stellen van vragen aan het onderbewuste geheugen is het mogelijk om erachter te komen wat er in het verleden gebeurd is wat je er nu van weerhoudt een volledig functioneel en gelukkig leven te leiden. Een simpele ademhalingstechniek kan jou bevrijden van emotionele blokkades en de weg vrijmaken voor genezing, groei en ontwikkeling. NEI is rond 1995 ontwikkeld door Roy Martina, arts. Het is één van de meest effectieve methoden om snel tot de kern te komen van onze onbewuste emotionele blokkades (ook emotionele virussen genoemd), waarvan ieder van ons er honderden zo niet duizenden bezit. NEI is een krachtige methode die succesvol is gebleken voor mensen met vele uiteenlopende klachten. Enkele voorbeelden van klachten die effectief met NEI te behandelen zijn: leerproblemen, sportblessures, aambeien, nagelbijten, roken, overgewicht, hoofdpijnen, reuma, fibromyalgie, gebrek aan discipline, onhandelbaar zijn, gebrek aan zelfvertrouwen, examenvrees, ongelukkige relaties, astma, eczeem, stress en nachtmerries.

Neuraaltherapie

Neuraaltherapie: Bij deze therapie worden injecties gegeven met procaīne, in de huid of in diepere structuren, om daarmee het  zelfregulerend vermogen van het lichaam zodanig te activeren dat een genezingsproces in gang wordt gezet. Neuraaltherapie kan worden toegepast bij de behandeling van bijvoorbeeld chronische pijnen, klachten na operaties (littekens) en bij vele chronische aandoeningen. Deze therapie kan ook bij mensen met fibromyalgie toegepast worden. Vraag aan jouw verzekering of deze behandeling vergoed wordt.

NRT-EI

Neo_Reichiaanse Therapie & Energetic Integration (NRT-EI) is gebaseerd op de therapie van arts en psychotherapeut Wilhelm Reich. Hij ontdekte een verband tussen psychische problemen, lichamelijke spanningen en ongeuite emoties. De bewuste en onbewuste ervaringen zijn opgeslagen in ons lichaam en zijn herkenbaar in lichaamshouding, spierspanning en ademhaling. De NRT-therapeut gaat met de cliënt op zoek naar verdrongen emoties die zich in het lichaam hebben vastgezet. Het vrijmaken van de ademstroom en de spierspanningen staat daarbij centraal. Je wordt je bewust van de blokkades die de energie in je lichaam tegenhouden en de patronen die daarmee samenhangen. Eenmaal doorvoeld hoeven emoties niet langer als last te worden ervaren. De cliënt wordt gestimuleerd om zijn eigen hulpbronnen aan te boren en contact te maken met zijn eigen essentiële kwaliteiten. De therapie bevat naast de gebruikelijke analyse, een heleboel lichaamswerk. Er wordt gewerkt met gesprekstechnieken, gestalt, psychodrama en lichaamstechnieken zoals intensievere ademhaling, bio-energetica, PI,  cranio-sacraal en gerichte massage.  Huub: Diverse mensen met fibromyalgie hebben deze therapie gedaan en voelde zich minder gespannen en kon men meer de emoties en gevoelens uiten. Vraag wel aan jouw verzekering of deze therapie eventueel vergoed wordt.

O

Orthopedische massage

Orthopedische massage: Deze therapie vindt zijn oorsprong in Amerika en is ontwikkeld door James Waslaski. Zie http://www.orthomassage.net/. Orthopedische massage is puur gericht op herstel van het daadwerkelijke probleem. Een Frozen Shoulder kan hier bijvoorbeeld goed mee worden behandeld. Voorafgaand aan de behandeling is er een uitgebreide anamnese om precies vast te stellen welke beperkingen er (nog) zijn. Vervolgens wordt er direct gewerkt. Het zijn meestal langere sessies omdat eerst uitgebreid alle omringende spieren en pezen worden behandeld voordat er aan het schoudergewricht kan worden gewerkt. Binnen de Orthopedische massage wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde Plunging techniek.  Bij een Frozen Shoulder behandeling gebruikt men de bovenarm en de schouderkom als een soort “vijzel” om de in het gewricht ontstane “glue of lijm” warm te maken waardoor de schouder weer vrijer kan bewegen. Alles wordt gedaan in overleg, binnen de pijngrens en binnen de mogelijkheden van de cliënt. Behandelaar en cliënt werken nauw samen om de behandeling zo goed en efficiënt mogelijk te laten verlopen. Cliënt zal worden gevraagd om zelf thuis oefeningen te doen tussen de behandelingen door. De Frozen Shoulder aandoening is gebruikt als voorbeeld. Uiteraard kan deze therapie voor meerdere klachten worden ingezet. Er zijn nogal wat mensen met fibromyalgie die deze klachten van Frozen Shoulder ook hebben.

Osteopathie

Het woord osteopathie betekent letterlijk ”ziekte van de beenderen”. Het is “bedacht” door de Amerikaanse arts Andrew Still die meende dat alle ziekten veroorzaakt worden door beenderen of gewrichten die scheef zitten en zo op bloedvaten drukken. Hij combineerde de toenmalige medische kennis met zijn eigen overtuiging dat als lichaamsweefsels hun beweeglijkheid verliezen dit nadelige effecten op de gezondheid heeft. Still ontwikkelde deze methode om met zijn handen minder beweeglijke weefsels op te sporen, de beweeglijkheid ervan te kunnen herstellen en zo ziekten te genezen. Op 2 juni 1874 gaf hij zijn methode de naam osteopathie. Osteopathie is een manuele geneeswijze gebaseerd op principes uit de anatomie, embryologie, neurologie en fysiologie. Onderzoek en behandeling vinden plaats vanuit een totaalbenadering van de klacht. Daartoe wordt: 1. het bewegingsapparaat (beenderen, gewrichten en spieren);  2. het orgaan-systeem (inwendige organen met bloedvaten en lymfestelsel) en 3. het craniosacrale systeem (schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en hersenvochtcirculatie) manueel onderzocht op bewegingsverlies. Het uitgangspunt hierbij is dat het lichaam een eenheid is.  De 3 genoemde systemen zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar continu. Het onderzoek is gericht op beweeglijkheid. Bewegingsverlies heeft een negatief effect op het functioneren van het betreffende weefsel. Bewegingsbeperkingen kunnen ontstaan door littekens na operatie, verkleving van weefsels door ontstekingen en bijvoorbeeld door stress. De behandeling bestaat uit het herstellen van de oorspronkelijke beweeglijkheid door middel van zachte handgrepen.  Van daaruit kan het natuurlijk genezingsproces weer plaats gaan vinden. Indicaties voor osteopathie zijn chronische rug- en/of nekpijn, migraine, whiplash, buikpijn, slechte darmwerking, huilbaby’s etc. Meer informatie over osteopathie vindt u op de website van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO): www.osteopathie.nl

Q

Quantum-Touch

Quantum-Touch is een vorm van genezen waarbij de behandelaar werkt met de universele levensenergie. Anders dan b.v. Reiki, wordt er bij Quantum-Touch gebruik gemaakt van ademhalingstechnieken door de behandelaar. Door de speciale ademhaling brengt de behandelaar zijn/haar eigen energieniveau en het energieniveau van de cliënt op een zeer hoog niveau zodat slechts een lichte aanraking nodig is. de cliënt informeert de behandelaar over wat hij/zij voelt. Verplaatst de pijn zich, moet de behandelaar de handen verplaatsen. De cliënt wordt dus betrokken bij de behandeling. Het lichaam heeft een onvoorstelbare mogelijkheid om zichzelf te genezen en Quantum-Touch helpt om dit proces te activeren en te versnellen. Er is één ding waarin Quantum-Touch verschilt van vele andere technieken en dat is dat we het lichaam mee kunnen helpen om zich “uit te lijnen” en botten en wervels de kans te  geven om hun oorspronkelijke, gewenste stand weer in te nemen. Voor alle duidelijkheid: de behandelaar laat de botten en wervels niet bewegen. Dit gebeurt door de zelfgenezingskracht en lichaamsintelligentie van de behandelende persoon zelf. Het lichaam verlangt er naar om weer goed “uitgelijnd” te zijn. Elke blokkade in wel deel van het lichaam dan ook staat optimale genezing in de weg en de positieve levenskrachtenergie zal altijd proberen om al deze blokkades op te lossen. De behandeling kan door de behandelaar staande worden gedaan, maar bij pijn kan dat natuurlijk ook zittend of liggend. Je kan de kleding bij de behandeling aanhouden. Vraag aan jouw verzekering of deze behandelingen vergoed worden. Mensen met fibromyalgie kunnen baat hebben bij deze behandeling. Quantum-Touche kan ervoor zorgen dat jouw lichaam in balans komt waardoor je beter met pijn en ongemakken kunt omgaan.

R

Reiki

Het woord Reiki bestaat uit twee Japanse karakters: Rei en ki. Het betekent Universele Levensenergie. De gehele Reiki behandeling bestaat uit handoplegging van twaalf of meer posities op het lichaam waarbij de cliënt de kleren aanhoudt. Zo’n behandeling duurt ongeveer een uur en kost bij professionele behandelaars tussen de € 20,00 en € 40,00. Zo’n behandeling kan verschillend worden ervaren zoals:  van warm, ontspannend, energie-of inzichtgevend tot onprettig of ‘even wennen’ bij de eerste keer. Reiki doet wat er op dat moment bij de persoon in kwestie nodig is. Men kan niets afdwingen.  Vraag bij uw ziekenfonds of deze behandeling vergoed wordt. Huub: ‘Diverse mensen met fibromyalgie heb ik gesproken over Reiki (die deze hebben ondergaan) spreken vol lof en voelde zich na zo’n behandeling ontspannen.

Relaxatie therapie

Klachten zoals vermoeidheid, krachtsverlies of pijn kunnen typisch zijn voor een bepaalde stoornis in ons lichamelijk functioneren. Als medisch onderzoek – bloedanalyse, scan, röntgen etc. – daarna bevestigt wat deze symptomen deden vermoeden kunnen we herstellen of genezen door gebruik te maken van een relevante en beproefde therapie, kuur of ingreep. Er is echter een categorie klachten en syndromen waarvoor geen afwijking defect teveel of tekort kan worden aangetoond, een effectieve therapie kuur of ingreep ontbreekt en hulp van buitenaf doorgaans beperkt blijft tot het beïnvloeden van symptomen. Op medisch-biologisch gebied leveren lichamelijk en laboratoriumonderzoek dus geen feiten op waaruit een stoornis of afwijking kan worden afgeleid. De vraag is dan: welk mechanisme is verantwoordelijk voor het ontstaan van deze categorie?

In deze tekst komen achtereenvolgens aan de orde: (klik op de tekst voor een snelle gang naar het onderdeel)

1. Oorzaak en gevolg: het ontstaan van deze klachten en syndromen 2. Therapeutische elementen: voorwaarden voor herstel of genezing 3. Relaxatietraining: de gids bij herstel van voorwaarden

Tot deze vaak onbegrepen categorie behoren naast lichamelijke klachten en syndromen ook klachten die emotioneel, mentaal of gedragsmatig tot uiting komen. Voorbeelden:

– fysieke klachten zoals: chronische vermoeidheid of pijn, rugklachten, maagzweer,  krachtsverlies, verhoogd cholesterolgehalte, maag of darmstoornissen, duizeligheid, hyperventilatie, spijsverteringsproblemen, bepaalde huidziekten, vormen van astma, onrust, hoofdpijn, hartkloppingen, slaapproblemen, maagklachten, hoge bloeddruk, transpireren, stijve spieren, darmklachten, nek/schouderklachten etc;

– emotie/stemmingsklachten zoals: gevoel onder druk te staan, onzekerheid, irritatie, zorgelijkheid, gevoel van machteloosheid, somberheid, rusteloosheid, onvermogen tot veranderen, vlug overstuur nerveus of geëmotioneerd zijn, apathie, angst, agressie, wantrouwen, stemmingswisselingen, minderwaardigheid;

– mentale klachten zoals: vergeetachtigheid, moeite met helder denken, intolerantie, verwardheid, concentratieprobleem, veel piekeren, gebrek aan creativiteit, beoordelingsfouten, besluiteloosheid;

– gedragsklachten zoals: veel roken of eten, werkverzuim, taken niet afmaken, te kritisch zijn, alcoholgebruik, slechte prestaties;

– syndromen zoals: CVS, FMS, RSI, Burnout.

(Mogelijk gevolg van deze categorie: klacht > onderzoek > geen aantoonbaar defect > geen erkende diagnose > niet arbeidsongeschikt > b.v. geen uitkering.)

1. Oorzaak en gevolg

Kringloop Elk levend organisme houdt zichzelf in stand door de afwisseling van arbeid–groei-rust-herstel. Ook het menselijk organisme is een systeem dat zichzelf in stand houdt door een natuurlijke kringloop waarin de fasen “arbeid en inspanning” en “herstel en opbouw” één cyclus vormen.

Natuurlijk Onderdeel van die kringloop is het natuurlijk herstellend en genezend vermogen waarmee ons organisme is uitgerust en dat dag in dag uit in stilte actief is. Als we na inspanningen (gezond) moe zijn zullen we door dit vermogen weer snel herstellen om vervolgens opnieuw te kunnen presteren. Schaafwonden aan een knie zijn na enkele dagen geheeld, een gebroken been vraagt méér geduld. Na een knieblessure adviseerde de orthopeed om de natuur de kans te geven haar werk te doen. De specialist die na een ernstige hernia voor een natuurlijk herstel pleitte kreeg gelijk. De genezing van een slijmbeursontsteking vergt een langere genezingsperiode en zelfs het door chemokuren verzwakte lichaam herstelt weer na een langdurig genezingsproces. Een natuurlijk herstel- en genezingsproces houdt de kwaliteit in lichaamsweefsels op peil; hierdoor blijft het organisme een betrouwbaar werktuig dat in stilte en klachtvrij kan doen wat het behoort te doen; een vanzelfsprekendheid van alledag.

Als natuurlijk genezen niet meer zo natuurlijk is Totdat aan deze vanzelfsprekendheid een einde komt door een aanhoudende klacht. Als dan een afwijking of defect wordt aangetoond hopen we op de passende therapie. Maar er zijn klachten zonder aantoonbare oorzaak terwijl de natuur blijkbaar niét doet wat ze behoort te doen, namelijk  herstellen en genezen! Klachten die variëren van vermoeidheid en energieverlies tot chronische (pijn)klachten die beperkend zijn in het dagelijkse functioneren en ons vaak in een negatieve spiraal brengen.

Onder omstandigheden! De jaargetijden vormen een kringloop waarbinnen plantaardig leven zichzelf in stand kan houden; normale klimatologische omstandigheden zijn zodoende voorwaarde voor een gezonde groei en ontwikkeling: na een extreme zomer dreigt een mislukte oogst. Zo kan óók ons natuurlijk zelfgenezend vermogen actief en effectief zijn zolang de voorwaarden daartoe aanwezig zijn. Zoniet, dan raakt het geblokkeerd waardoor kwaliteitsverlies in weefsels ons kwetsbaar maakt en het organisme op den duur met (pijn)klachten zal reageren. Daarbij breekt de zwakste of meest kwetsbare schakel vaak het eerst.

Kwaliteitsverlies in lichaamsweefsels (in systemen, organen, het bewegingsapparaat etc.) leidt op termijn tot (chronische) klachten waarvoor geen afwijking of defect, geen (auto) immuun- of erfelijke aandoening etc. als oorzaak aantoonbaar is. Ze ontstaan doordat het natuurlijk zelfgenezend vermogen niet meer (voldoende) actief is en variëren van gering tot zeer ernstig: van vermoeidheid en energieverlies tot en met klachten die het dagelijkse functioneren kunnen beperken en leiden vaak tot een negatieve spiraal. Ze doen vaak “iets ergs” vermoeden dat door medisch onderzoek niet kan worden bevestigd.

2. Therapeutische elementen

De voorwaarden Als de weersomstandigheden binnen bepaalde grenzen blijven zal de oogst slagen;  gunstiger omstandigheden leiden tot een betere oogst. Wat zijn de omstandigheden – de voorwaarden – waaronder ons zelfgenezend vermogen optimaal kan functioneren?

1.Intern evenwicht Er moet een innerlijke constantheid zijn in ons organisme; dit is voortdurend in actie om constantheid te handhaven tegenover veranderingen in de buitenwereld, om het milieu interieur constant te houden tegenover de wisselingen in  het milieu exterieur. En hoe groter/extremer de inwerking van buitenaf, hoe meer activiteit en energie dit van het systeem vraagt. In een interview vertelt een drugsgevangene in Thailand dat hij sneller ziek wordt en langer ziek blijft dan voorheen; een onschuldig griepje blijft voortduren, een wond geneest minder snel en hij heeft “onverklaarbare” pijnklachten. Een voorbeeld waaruit blijkt dat externe invloeden (te) groot of extreem kunnen worden en een voortdurende toestand van actie in ons organisme vragen waardoor de innerlijke constantheid verstoord raakt.

2. Balans tussen belasting en belastbaarheid Er moet een zeker evenwicht zijn tussen onze persoonlijke belasting (de aan ons gestelde eisen) en onze belastbaarheid (ons vermogen om aan die eisen te voldoen); eerst dan kan er – na actie en arbeid – voldoende herstel en opbouw plaats vinden in de weefsels van organen, systemen, bewegingsapparaat etc. Bij disbalans ontstaat overbelasting en is er voortdurend “werk aan de winkel”.

Als deze twee voorwaarden ontbreken moet het organisme noodgedwongen in een toestand van actie en alertheid blijven en kan het zenuwstelsel ons organisme niet instellen op herstel of genezing waardoor kwaliteitsverlies in weefsels op den duur tot klachten zal leiden.

De volgende beeldspraak ter vergelijking. Vraag:        “Wanneer kan de zee weer kalm en glad worden?” Antwoord:   “Als de wind is gaan liggen!” Vraag:         “Wanneer kan ons zelfgenezend vermogen weer zorgen voor een betrouwbaar en klachtvrij organisme?” Antwoord:    “Als de innerlijke rust en stilte in de organen hersteld is!”

Met andere woorden: zolang – door gebrek aan innerlijke constantheid en / of disbalans tussen belasting en belastbaarheid – van het organisme actie en arbeid vereist wordt zijn alle processen die daarvoor nodig zijn, actief. Er is een voortdurende hoge activering in het zenuwstelsel waardoor processen die moeten zorgen voor groei en herstel geremd worden; ze werken langzamer en minder effectief. Herstel/genezing blijft uit zolang er gepresteerd moet worden. Zo eenvoudig is het!

Herstel van voorwaarden De zee kan kalm en glad worden nadat de wind is gaan liggen! Ons organisme kan opnieuw betrouwbaar, uitgerust of klachtvrij functioneren nadat de voorwaarden (innerlijke rust, evenwicht en constantheid) hersteld zijn. Ons systeem wordt weer zelfredzaam en kwaliteit in weefsels wordt hersteld. Hieruit blijkt overigens dat kwaliteit geen statische eigenschap is, maar een gebeuren. Kwaliteit is dynamisch!

Op eigen kracht! Herstel van de noodzakelijke voorwaarden kan niet door toedoen van buitenaf: door een kuur, therapie of medische ingreep. Opnieuw klachtvrij worden kan alleen op eigen kracht. Omdat belasting en belastbaarheid heel persoonlijk van aard zijn (wat voor de een zeer belastend is betekent voor een ander nauwelijks enige belasting, de een is algemeen of lokaal nauwelijks belastbaar, een ander is net zéér belastbaar.) En wie anders dan ikzelf kan bepalen óf en in hoeverre invloeden schadelijk zijn en deze zonodig elimineren, belastende factoren verlichten en mijn belastbaarheid verhogen? Wie anders dan ikzelf kan mijn organisme trainen? Natuurlijk maken we bij deze zelfhulp dankbaar gebruik van alles wat ons daarbij van dienst kan zijn: technische hulpmiddelen, goede voeding, recreatie, etc. etc.

3. Relaxatietraining: het programma

Relaxatietraining als gids Therapie is gericht op herstel van de voorwaarden voor een optimaal klimaat: afname van belastende externe factoren en herstel van interne balans tussen belasting en belastbaarheid waardoor verminderde alertheid en arousal in het organisme. Het optimale herstelklimaat is persoonsgebonden waardoor het programma een persoonlijk proces is. Het maakt gebruik van: weten (= inzicht) en doen (= trainen.)

Weten! Over onze belasting en belastbaarheid en een betere balans, over innerlijke rust, trainingsresultaten in het dagelijks functioneren, over de balans tussen organisme en omgeving. Leren leven “van binnen naar buiten”!! Wie een week in een Nubisch dorpje in Egypte zou verblijven weet weer helemaal wat ons organisme in onze cultuur dagelijks aan invloeden ondergaat. Toegegeven: er gebeurt daar zó weinig … maar de natuurlijke cyclus in het organisme vaart er wel bij!

Doen! Ons organisme is trainbaar. Via een gericht trainingsprogramma ontwikkelt de bodybuilder spiergroepen, verhoogt de sprinter zijn explosiviteit en verbetert de balletdanseres haar souplesse en coördinatievermogen. Ook relaxatietraining maakt in een gericht trainingsprogramma gebruik van de trainbaarheid van het organisme. Door training ontwikkelen wij innerlijke rust en stilte in de organen, verlagen we de graad van fysiologische “arousal” en komen tot een beter gewoontepatroon.

Een universeel spreekwoord luidt: “De natuur, tijd en geduld zijn de drie beste dokters ”; en het zijn deze dokters die de inhoud van het programma bepalen!

De natuur moet in haar kringloop in ons organisme opnieuw kunnen herstellen en opbouwen teneinde kwaliteit in weefsels te handhaven.

Tijd. Genezen kan lang duren en daarop moet men zich instellen omdat het de enige weg is! Het vergt tijd om het herstellend en genezend vermogen weer op de rails te krijgen. Zó werkt het, en niet anders!

Geduld. Trainen is actief zijn en afwachten tegelijk. “Be patient” = “wees geduldig.” Ook dit moet ons uitgangspunt zijn, omdat het de enig juiste weg is. Zó werkt het, en niet anders!

Veel aspecten zijn medebepalend voor de mate van herstel of genezing. Niet alleen varianten in de voorwaarden voor het gewenste optimale klimaat, ook de persoonlijk motivatie en uitvoering van het programma. Heel anders dus dan het voorspelbare, positieve resultaat bij “driemaal daags innemen”!

Zelfhulp is niet alleen de enige weg … maar we kunnen het ook zó bekijken: eigen therapeut zijn is veel zinniger dan passief ondergaan; het heeft voordelen om het lot in eigen hand te hebben en in totale vrijheid de regie te kunnen voeren over eigen gezondheid, in plaats van afhankelijk te zijn. Bovendien: het trainingselement is ONTspannen en niet INspannen!


“In de stilte ligt de kracht”

Voor uitgebreider informatie: www.relaxatie-training.nl. Voor vragen of opmerkingen: info@relaxatie-training.nl

Dr. Schaepmanlaan 47 6191 BN Beek (L) Mijn telefoonnummer: 046 437 2979 Mobiel: 06 23 63 74 10

Vriendelijke groet,

Lou Dupuits

S

Shiatsu

Shiatsu  betekent letterlijk ‘vingerdruk’(shi = vinger, atsu = druk) en wordt ook wel drukpuntmassage genoemd. Het is een natuurgeneeswijze die is ontstaan binnen de traditie van de eeuwenoude Chinese geneeskunst. Door een Shiatsu behandeling wordt de energiehuishouding weer goed verdeeld. Bij een Shiatsu behandeling wordt vooral met de duimen op de huid gedrukt. Er worden geen wrijvende of ronddraaiende bewegingen gemaakt. Men oefent alleen maar druk uit op de banen en men past de hoeveelheid druk aan. Als iemand dit pijnlijk vindt, dan kan men dat gewoon zeggen dan wordt automatisch de druk verminderd. Een Shiatsu-behandeling kan aanvankelijk pijnlijk zijn, maar dat lost tijdens de behandeling op. Shiatsu therapie is een Japanse drukpuntmassage. Bij een Shiatsu behandeling oefen je druk uit op punten (tsubo’s) op meridianen (energiebanen) die over het lichaam lopen. Deze punten staan in verbinding met organen en hebben een sterke invloed op alle lichaamsfuncties. De (levens)energie die door de meridianen stroomt, wordt in de Japanse traditie KI genoemd. Meridianen zijn yin of yang, afhankelijk van de plek waar ze voorkomen en de functie die ze vervullen. Shiatsu therapie is een holistische (kijkt naar alle aspecten van de mens en zijn omgeving) therapie en is niet alleen gefocust  op bestrijden van ziekte of symptomen, zoals in de westerse wereld vaak het geval is, maar zoekt naar de oorzaken van een probleem. De voor Shiatsu zo kenmerkende technieken hebben een sterke harmoniserende werking op  het autonome zenuwstelsel en het hormonale systeem. De invloeden van yin en yang komen sterk overeen met de functies van het  autonome zenuwstelsel (sympathisch- en parasympathisch). Voor een Shiatsu behandeling hoef je niet per definitie een klacht te hebben, het werkt ook heel ontspannend en preventief. De werking van Shiatsu heeft altijd twee effecten. Ten eerste zorgt Shiatsu voor lokale pijnbestrijding en spierontspanning. Het tweede effect van Shiatsu therapie is dat het autonome zenuwstelsel in balans wordt gebracht. Er zijn twee stromingen binnen de Shiatsu therapie: de eerste groep werkt op de kleding, de andere groep werkt op de huid. Ik behoor tot de tweede groep. Het zien en aanraken van de huid vind ik van groot belang om afwijkingen in spanning, structuur en temperatuur te kunnen bemerken. Mensen met fibromyalgie kunnen ook van deze Shiatsu profiteren.

T

Tai-Chi

Tai-Chi is een vorm van bewegen, die afgeleid van Taiji Chuan, een eeuwenoude Chinese bewegingskunst. Taiji Chuan is het meest bekend als een manier om ontspanning en gemoedsrust te bereiken.  De vloeiende bewegingen hebben een kalmerend effect op vermoeide en overprikkelde spieren. De bewegingen van Tai Chi zijn gebaseerd op de coördinatie van de geest, het innerlijk lichaam en het uiterlijk lichaam: de intentie (yi), vitale energie (chi) en interne kracht (chin). De oefeningen zijn bestemd voor lichaam en geest. De bewegingen zien er simpel uit, maar men heeft toch enige tijd nodig om ze onder de knie te krijgen. Er is sprake van een geleidelijk leerproces. Over het algemeen gaat men ervan uit dat het twee jaar duurt voordat een leerling ‘klaar’ is met het leren van Tai-Chi. (Huub: persoonlijk vind ik deze vorm van bewegen heel fijn bij fibromyalgie). Het zijn vooral ‘zachte’bewegingen.

Sung Tao

(door Henny van Geel)

Inleiding Henny van Geel, Tai Chi Tao QI Gong docente leerde ik kennen in Roosendaal tijdens een RAD dag (Regionale Activiteiten Dag) van de FES in samenwerking met de ME stichting. Ontspannen levensweg Tai Chi Tao – Sung Tao

TAI  het uiteindelijke doel, het hoogst bereikbare voor jou zelf
CHI  levensenergie – kostbare energie
TAO   jouw levensweg, een open weg

Tai Chi vindt zijn oorsprong in China, 5000 jaar geleden. Vanuit “het niets”(WU CHI) de Yin en de Yang en de vijf natuurelementen: water, hout, vuur, aarde en de metalen. Kijkend naar en lerend van de natuur zien we dat alles een cyclus is, een proces dat steeds in beweging is. Denk aan de seizoenen. De enige zekerheid die wij in ons leven hebben is dat het voortdurend verandert. We hebben niet alleen eten en drinken nodig, maar ook energie. Lichaam en geest zijn één. Ook wij zijn ons hier steeds meer van bewust. Zeker in deze drukke, stressvolle tijd. In China wordt al generaties lang iedere morgen vroeg de Tai Chi beoefend, op de pleinen en in de parken. Tai Chi is daar volkssport nummer 1. Deze bewegingsleer met zachte, oepele, vloeiende, langzame bewegingen brengen de energie in beweging, zodat je die dag zo goed mogelijk kan functioneren. Het hoort bij de Chinese cultuur, maar komt ook hier in het Westen steeds meer op. De toevoeging achter de woorden Tai Chi geeft de stijl aan. Omstreeks 500 na Christus werd Tai Chi Chuan ontwikkeld bij de Shaolinmonniken. Tai Chi Chuan is voor de zelfverdediging, bescherming. Wij beoefenen de Tai Chi Tao vanuit de oorsprong. 5000 jaar gleden, “de Woe Wei”(het laten gebeuren), de Yin en de Yang enzovoort. De Chi Kung, de energie beoefenen en in beweging brengen. De vijf elementen vormpjes, door deze bewegingen openenen we de energiebanen, ook wel de meridianen genoemd. We beoefenen “de Vorm”,  een aaneenschakeling van een vast patroon bewegingen. We beoefenen de Yangvorm, bestaande uit 47 bewegingen en we leren de Pekingvorm met 24 bewegingen. Deze is meer aangepast en dan ook speciaal geschikt voor mensen, die bewegingsbeperkingen hebben. Iedereen kan dit doen, jong, oud, man, vrouw, wel of geen beperkingen. Dit op een “Sung, ontspannen manier.

Videoband / DVD Er is een videoband en een DVD gemaakt met heel veel mooie oefeningen die je thuis mee kan doen. De titel van de band is: Tai Cho Tao Qi Gong – Vijf Elementen. Als je meer wilt weten over deze videoband/DVD dan kan je Henny van Geel schrijven, bellen, mailen en/of faxen.

Stuur je bericht naar: Henny van Geel, Raadhuisstraat 36 4701 PS Roosendaal Tel: 0165-544721 GSM: 06-51647580 Fax:  0165-395175 Email: h.geel-sitters@planet.nl Website: www.sungtao.nl

Triggerpoint massage

Myofasciale triggerpoints (MTP’s) zijn kleine spierknopen die hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarmen en carpaaltunnel syndromen kunnen veroorzaken. Ze zijn de bron van de pijn in gewrichten, zoals de schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis, tendinitis, bursitis, en letsel aan de gewrichtsbanden. MTP’s kunnen ook andere symptomen, zoals duizeligheid, oorpijn, sinusitis, misselijkheid, maagzuur, hartritmestoornissen, pijn aan de geslachtsdelen en gevoelloosheid in handen en voeten veroorzaken. Zelfs fibromyalgie kan een oorsprong hebben in myofasciale triggerpoints. De moeilijkheid met MTP’s is dat ze pijn afleiden. Deze verplaatsing van pijn zet veel mensen (en ook artsen) vaak op het verkeerde been. Dit is de reden dat pijn zo vaak foutief wordt gediagnosticeerd en zo vaak met pijnstillers wordt behandeld. Maar veel van onze alledaagse pijnklachten – en vele andere vreemde symptomen – worden feitelijk veroorzaakt door MTP’s in overbelaste of geblesseerde spieren. Pijn is een teken dat er iets fout zit en dat het je aandacht nodig heeft. Gelukkig komen de symptomen die door MTP’s worden veroorzaakt voor in voorspelbare patronen. Als je weet waar je zoeken moet, zijn MTP’s gemakkelijk te vinden en uit te schakelen. De meeste problemen kunnen in drie tot tien dagen worden geëlimineerd. Zelfs langdurig chronische klachten kunnen in minder dan anderhalve maand aanzienlijke verbetering te zien geven. Naast het behandelen van de probleemgebieden krijgt u waardevolle tips en oefeningen mee naar huis zodat we samen snel aan een blijvend herstel kunnen werken. Zie ook www.triggerpointboek.nl voor extra informatie en therapeuten. 

V

Vitamine B12

Vit.B12 Wist u dat het hebben van fibromyalgie vaak betekent dat u ook een tekort van vitamine B12 heeft? In de praktijk is gebleken dat ¾ van de patiënten met fibromyalgie een tekort aan B12 heeft. Veel van de klachten die bij fibromyalgie voorkomen, kunnen door een tekort aan vitamine B12 worden veroorzaakt.

Er is een duidelijke relatie tussen fibromyalgie en een extra behoefte aan vitamine B12. Patiënten met fibromyalgie kunnen enorm veel baat hebben met het slikken van een hoge dosis van vitamine B12. Dit heeft te maken met een verhoogde waarde van homocysteine in het ruggenmergvloeistof. Er is een duidelijke relatie tussen de vermoeidheid bij fibromyalgie en deze verhoogde waarde. Een hoog homocysteïne gehalte karakteriseren de klachten zowel bij het Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) als fibromyalgie. Deze verhoogde waarde, die tevens gevaarlijk is voor het krijgen van hart- en vaatziekten, wordt verlaagd door het nemen van foliumzuur, B12 en B6.  Patiënten met fibromyalgie blijken ook nog wel eens afwijkende rode bloedcellen hebben, waardoor het zuurstoftransport vermindert. Ook dit is met vitamine B12 suppleties vaak te verbeteren.

Een proefbehandeling om te kijken of het verbetering geeft is eenvoudig. Men kan beginnen met sublinguaal (onder de tong) tabletjes van 3000 µg methylcobalamide. Mocht je het niet nodig hebben plas je het gewoon weer uit. De natuurgeneeskundige praktijk Edwin Wiersma in Den Dolder heeft veel ervaring met fibromyalgiepatiënten. Volgens Edwin Wiersma reageren veel patiënten bijzonder goed op het geven van B12 suppleties in combinatie biotine, B6 en foliumzuur.

Het advies: Neem gedurende 1 à 2 maanden elke dag 1 tabletje methylcobalamine van 3000 µg (3mg)in combinatie met foliumzuur, B6 en biotine, van Vitakruid en laat deze smelten onder de tong. Het wordt dan direct via het mondslijmvlies opgenomen.

Meer informatie over Vitamine B12 vindt u op http://www.vitamine-b12-tekort.nl

Viscerale Manipulaties


De grondlegger van de Viscerale Manipulaties is Jean Pierre Barral, een wereldwijd vooraanstaand osteopaat uit Frankrijk, die toonaangevende boeken heeft geschreven over Viscerale Manipulaties, met duidelijke wetenschappelijke onderbouwing. Orthopedische en neurologische klachten kunnen worden veroorzaakt door restricties is het bindweefselsysteem rondom de inwendige organen. Operaties (littekenweefsel), infecties en/of trauma’s van de inwendige organen kunnen chronische klachten geven in het bewegingsapparaat. (denk hierbij ook aan whiplash, buikpijn, chronische pijn, fibromyalgie, burn-out en rugklachten). Een behandeling bij een Visceraal therapeut kan uitkomst bieden. Hierbij gaat het er om, dat de beweeglijkheid in het lichaam, van het bindweefsel om de organen, gewrichten en schedel zoveel mogelijk hersteld wordt. De Visceraal therapeut gebruikt geen apparatuur, werkt altijd met zijn handen, om waar te nemen  waar weefsels vast zitten of te gespannen zijn, en deze met gerichte zachte technieken vrij te maken, te mobiliseren, daarnaast worden  relaties met omliggende structuren en mogelijke letselketens onderzocht en behandeld.  Ook voor mensen met fibromyalgie kan deze behandeling helpen de pijn te verminderen. Deze complementaire therapie kan heel goed samengaan met reguliere medische behandeling. Ziektekostenverzekeraars vergoeden geheel of gedeeltelijk al naar gelang de polisvoorwaarden.

Voor meer informatie en vragen kunt u terecht op  www.meermanshanden.nl
Praktijk voor Craniosacraal Therapie en Viscerale Manipulaties,
Riekje te Meerman,
Tel. 0486-451621[/learn_more]

Share This