Selecteer een pagina

Ervaringen van FM-ers met marihuana

 

 

 

 

 

 

Een groeiend aantal fibromyalgiepatiënten neemt regelmatig een jointje of drinkt marihuanathee om iets te doen tegen de (pijn)klachten. De ervaringen zijn over het algemeen positief. Marihuana werkt niet pijnstillend, maar doordat mensen zich dankzij marihuana prettiger voelen, ervaren zij pijn en andere ongemakken op een andere manier. Een aantal FM-ers was bereid het een en het ander te vertellen over hun ervaringen met blowen en het drinken van marihuanathee. Opvallend daarbij is dat het gebruik van marihuana niet leeftijdgebonden is en dat veel mensen hun marihuana betrekken van de Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana.

Goede voorlichting – Carolina
Carolina (36) heeft al vanaf haar twaalfde jaar pijn-en ander klachten en blowde al voordat ze wist dat ze Fibromyalgie (FM) had. “Vroeger nam ik af en toe een jointje voor de gezelligheid. Toen ik te horen kreeg dat ik FM had, wilde ik geen medicijnen/pijnstillers slikken vanwege de bijwerkingen. Ik rookte al een hele tijd niet meer, maar ben er op een gegeven moment weer aan begonnen. Als ik blow voel ik me rustig en ontspannen. Je moet wel oppassen dat je niet gaat blowen als je in een depressieve of verdrietige bui bent, anders wordt de gemoedstoestand alleen maar versterkt. Ik weet niet of het verslavend werkt, maar ik denk dat dit voor iedereen verschillend is. ”Een joint kost Carolina ongeveer €2,00. Ze koopt deze in de coffeeshop. Mensen die het gebruik van marihuana overwegen adviseert Carolina zich goed te laten voorlichten. “Heel veel mensen denken dat er in coffeeshops ook harddrugs wordt verkocht, maar dat is absoluut niet waar.
Ik wil de coffeeshops niet promoten, maar iedereen, ook ouderen, zouden daar naar binnen kunnen gaan.” De pijn gaat niet over als je blowt, zo is de ervaring van Carolina. “Soms kan de pijn zelfs erger aanvoelen, ook al is dat in werkelijkheid niet zo. De pijn voelt gewoon anders aan. Je wordt je meer bewust van de pijnlijke plek. Het effect van blowen bij mij is vooral dat ik me meer ontspannen voel. Ook op seksueel gebied is met blowen alles anders geworden, dat hoor ik ook van andere mensen. Het is toch fijn als alles wat minder moeite kost. Ik voel me na het blowen altijd een stuk beter.” Als nadeel van blowen brengt Carolina naar voren dat ze er wel een vreetbuien van krijgt.

Pijnprikkel minder – Jaques
Jaques (60) uit Breda had zich al enige tijd verdiept in de materie marihuana en de werking daarvan. “Omdat ik zo enorm veel pijn heb, heb ik op een bepaald moment de stoute schoenen aangetrokken en ben ik met zweet in mijn handen naar de coffeeshop gegaan. Ik heb toen één gram marihuana gekocht, wat maar liefst € 6,20 kostte. Natuurlijk veel te duur. Negen januari van dit jaar ben ik begonnen met drinken van marihuanathee en het is nu al niet meer weg te denken uit mijn leven. Nu betrek ik de marihuana van de Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana en weet ik ook dat de marihuana zuiver is.” Met één gram marihuana maakt Jaques thee voor zeven dagen. Zijn gebruik kost hem € 0,60 per dag. Zijn omgeving reageert heel positief.  “Mijn vrouw vindt het alleen niet zo fijn dat ik het zo naar buiten breng, omdat de omgeving misschien zal gaan zeggen ‘daar is een junk’. Maar het heeft in korte tijd dat ik nu gebruik al heel veel effect. Ik ervaar de pijnprikkel minder. Volgens mijn arts is marihuana van invloed op de hersenen, waardoor de pijnprikkel minder wordt.” Jaques heeft weer energie, slaapt beter, kan huishoudelijk werk gemakkelijker verrichten en voelt zich alsof hij de hele wereld aan kan. “Als ik te veel achter elkaar doe, krijg ik van mijn lichaam een seintje. Vroeger zou ik afgebrand zijn als ik wat te veel deed, maar nu heb ik dat gevoel helemaal niet meer. Ik kan het wel van de daken schreeuwen dat het gebruik van marihuana fantastisch is.”

Prettig gevoel – Carin
Carin (54) kan geen anti-reumamedicijnen en andere medicijnen verdragen. Ze kreeg last van haar maag en darmen.  “Ik had dus eigenlijk geen alternatief, maar ben niet over een nacht ijs gegaan en heb me goed laten informeren. Vier maanden geleden begonnen met blowen. Ik draai een shaggie en stop daar
wat marihuana tussen. Niet te veel, anders word je stoned. Dat wil ik niet, want dat is voor mij een akelig gevoel.” Carin heeft van marihuana weleens thee gezet omdat men dacht dat de pijn hierdoor zou verminderen, maar dat bleek niet zo te zijn. “Door het blowen voel ik me nu veel prettiger en beter. Ik neem één à twee trekjes per keer en dan maak ik de sigaret uit. Per dag met de avond erbij neem ik twee jointjes. Ik koop marihuana bij de Stichting Patiëntenbelangen Medicinale Marihuana. Mijn gevoel en mijn ervaring is dat het niet verslavend is. Voor mij is blowen ook geen taboe. Alleen mijn zoon van zesentwintig heeft er wel wat moeite mee. Ik heb hem altijd voorgehouden nooit drugs te gebruiken omdat dit slecht is en nu doe ik het zelf. Toch ziet hij dat blowen bij mij effect heeft.
Ik heb sinds ik marihuana gebruik minder last van ‘dode’ handen en voeten. Ik kan nu ook ’s winters weer naar buiten wat ik eerst niet kon. Ik kon geen kleding
of dekbed op mijn lichaam/huid verdragen, nu is dat gevoel helemaal weg. Ondanks slaappillen werd ik vier à vijf keer per nacht wakker. Nu gebruik ik nog wel wat slaappillen, maar word ik ’s nachts niet meer wakker. Waar ik ook veel last van had, waren tintelingen en krachtverlies in mijn handen en droge ogen en een droge mond. Nu voelen mijn handen aangenaam aan en heb ik minder last van ogen en mond.” Behalve voordelen noemt Carin ook nadelen. “De pijn gaat er niet van weg en als je binnenshuis rookt, dan stinkt het hele huis naar de marihuana.”

Een greep uit reacties van lezers:

* “Ik rook voor de nacht één jointje. Dat ontspant de spieren, ik heb nu een goede nachtrust en sta ’s morgens fitter op.”

* “Ik heb zelf nooit geblowd en wil eerst wat reacties afwachten. Ik sta er wel positief tegenover, dus wie weet ga ik het nog uitproberen.”

* “Ik gebruik nu een maand of drie. Ik maak thee van marihuana en drink daarvan één kopje per dag. Ik gebruik  marihuana als medicijn en voel me daar uitstekend bij.”

* “Aangezien ik verslaafd ben aan roken, begin ik er niet aan uit angst er nog een verslaving bij te krijgen.”

* “Ik ben ongeveer twee maanden geleden begonnen met blowen. Heel je lichaam ontspant ervan en je kunt nog eens ergens van genieten. Ik gebruik het vooral voordat ik bijvoorbeeld naar een verjaardag ga. Ik vind wel dat je na een blowtje niet moet autorijden.”

Bovenstaand artikel schreef ik voor het FES-Magazine (mei 1999), maar je ziet dat het nog steeds van toepassing is. Vooral nu de marihuana (Mediwiet) vrij is gegeven en via arts op recept verkrijgbaar is bij de apotheek.mij nooit meer – Bertie Braeken

Eind jaren ’90 adviseerde mijn huisarts mij cannabis te roken omdat hij mij verder nergens mee kon helpen tegen de pijn. In 1992 was in het reumacentrum fibromyalgie in ernstige mate geconstateerd. Ik deed van alles, tai chi, hydrotherapie, je kunt het zo gek niet noemen of ik heb het uitgeprobeerd. Na rijp beraad heb ik het doktersbewijs meteen maar een heel pak voorgedraaide jointjes en nog losse zakje gekocht. De eerste paar haaltjes gerookt, merkte er niets van. De tweede keer, een paar dagen later werd ik duizelig en ben ik uren dood en doodziek geweest. Ik was zo in de war, zo zweverig, ben op bed gaan liggen, want ik had gelezen dat je na drie of vier uur weer een sigaret kon roken, dus het moest na drie uur over zijn. Als ik met mijn ogen knipperde kwam de muur op me af. Ik dacht aan mijn broer die dood was en wist op dat moment niet of hij jonger of ouder was dan ik (hij was elf jaar ouder) Na drie uur was alles over en heb besloten dan maar met pijn door te leven, maar nooit meer cannabis te gebruiken, ook niet in de vorm van thee of opzuigen. Ook geen medicijnen. Ik heb de pijn aanvaard. Het heeft uiteindelijk mijn baan gekost, 20 jaar werken bij de Volkskrant. Mijn beperkingen zijn veel en veel erger geworden, ik ben inmiddels 70 jaar,
maar ben ondanks al mijn pijn en beperkingen een gelukkig mens.

Leny
Hallo, ik heb fibromyalgie en artrose. 7 jaar geleden had ik daar heel veel medicijnen voor, waaronder ook tramadol. Iemand zei toen tegen me, die rommel moet je weggooien en een wietje roken. Nou hij heeft toen een sigaretje voor me meegenomen, en inderdaad voelde ik me stukken beter, wel wat licht in mn hoofd, maar dat was toch een prettig gevoel. Ben met de meeste medicijnen gestopt en rookte toen bijna elke avond als ik niet kon slapen een wietje. Inmiddels ben ik verhuisd en heb nu 3 jaar geen wietje meer gerookt, miste het wel. Inmiddels weet ik waar ik het weer kan kopen en rook nu weer af en toe ’s avonds voor het slapen een wietje. Ik zou zeggen probeer het, wel met kleine beetjes.

Jouw ervaring
Hoe is het gebruik van Cannabis voor jou in combinatie met fibromyalgie? Helpt het, verlicht het de klachten? Of is het juiste helemaal de andere kant op en is het voor jou helemaal niks? Graag hoor/lees ik jouw ervaringen om deze te kunnen delen.

Share This