Selecteer een pagina

Crohn

Crohn


Is een aandoening van het maag-darmkanaal. Deze aandoening wordt in de literatuur en ook door de patiëntenvereniging, gekoppeld aan Colitis Ulcerosa. Deze   beide aandoeningen zijn chronisch. Bij Colitus Ulcerosa voordoet zich uitsluitend aan de slijmvlies van de dikke darm en de endeldarm. De ziekte betreft meestal een beperkt deel van de dunne darm terwijl de rest normaal is. (De arts spreekt daarom ook wel van enteritis regionalis) slechts een klein gebied is dan aangedaan. Bij de ziekte van Crohn, kunnen ontstekingen zich uitbreiden van mond tot anus. Meestal manifesteert deze ziekte zich in het laatste deel van de dunne of dikke darm. Vaak is het laatste deel van de dunne darm ontstoken) (enteritis terminalis). Een ontsteking kan alle lagen van de darmwand aantasten dat soms gepaard gaat met littekenweefselvorming in de darmwand. Doordat door deze littekenweefsel verdikkingen aanbrengt op de darmwand krijgt men vernauwing. Vernauwing van  een darmgedeelte ontstaat als het littekenweefsel verschrompelt. Daardoor kan het voedsel moeilijker de darm passeren. Zodoende kan ook de ontlasting worden bemoeilijkt. Het belangrijkste verschijnsel is herhaaldelijke dunne ontlasting (diarree). Men tracht deze aandoening met geneesmiddelen te bestrijden. Mocht dit niet helpen, dan is een operatie nodig. De ziekte van Crohn is niet kwaadaardig of levensbedreigend, maar kan soms jarenlang in meer of mindere mate klachten geven. Over het ontstaan van deze ziekte ziekt eis nog weinig bekend.

De klachten bij de ziekte van Crohn zijn onder ander:

  • Diarree, buikpijn, gewichtsverlies, koorts en vermoeidheid. Veelal ook bloedverlies,
  • vernauwingen en peri-anale klachten.
  • Bleekheid en gevoeligheid van de buik bij betasting.

De darmen worden met röntgenfoto’s zichtbaar gemaakt. Juist dit onderzoek kan veel duidelijkheid geven. De medicatie hangt af van de klachten die de patiënt heeft. De meeste geneesmiddelen worden gebruikt om het ontstekingsproces te remmen. Daarnaast worden medicijnen gegeven om diarree en bloedarmoede tegen te gaan.73%  van de Crohn-patiënten heeft weleens een operatieve ingreep moeten ondergaan.

Reactie die ik kreeg van Lietje Perizonius:

Over colitis ulcerosa: ik kreeg die diagnose toen ik ruim twee jaar geleden na de griepprik – die ik nooit meer zal nemen – griep kreeg en daar bovenop een ‘superinfectie’ waarna longontsteking. Ik kreeg anti-biotica, waar ik allergisch voor bleek en toen een ander anti-bioticum. Daardoor/daarna kreeg ik darmklachten, die uiteindelijk als colitis ulcerosa gediagnosticeerd werden. Ik kreeg pentasa voorgeschreven maar heb dat allopathische medicijn met veel bijwerkingen niet genomen. Ik ging naar een natuurgenezer en kreeg darmversterkende natuurlijke middelen. Ik was er meteen van af. Sindsdien geen klachten. Als ik met de allopatische pentasa was begonnen zou ik daar waarschijnlijk nog steeds aan vastzitten en denken dat ik daardoor geen klachten meer had….Misschien een goed idee om op de site te vermelden dat dit soort darmklachten misschien worden getriggerd door antibiotica en misschien te behandelen zijn met de juiste voedingssupplementen.

Patiënten met fibromyalgie zijn vaak ook bekend met andere chronische aandoeningen. Fibromyalgie-patiënten met darmklachten kunnen bijvoorbeeld een combinatie met de ziekte van Crohn hebben.

 

Bol.com advertentie/logo op website.
Als je daarop klikt dan kan je daar jouw artikelen bestellen, waaronder
ook mijn boek Fibromyalgie-Omgaan met weke-delenreuma.
Door jouw bestelling via Bol.com te doen krijg ik provisie
zodat ik de website kan blijven onderhouden.

 

Share This