Selecteer een pagina

Fibromyalgie in Actie

 


Heeft u fibromyalgie en wordt u hierdoor beperkt in uw leven? De behandeling ‘Fibromyalgie in Actie’ kan u helpen.  U leert anders om te gaan met uw ziekte en krijgt weer vertrouwen in uw eigen lichaam. U zult merken dat u geleidelijk aan beter kunt bewegen en weer kunt doen wat u vroeger deed. Wetenschappelijk onderzoek van het Universitair Medisch Centrum St Radboud en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen toont aan dat de behandeling Fibromyalgie in Actie effectief is.

Bewegen geleidelijk opbouwen

Fibromyalgie betekent bijna altijd langdurig pijn, vaak moe zijn en moeite met bewegen. Activiteiten ondernemen wordt moeilijker en het lichaam raakt sneller overbelast. Dat is jammer, want u kunt juist energie halen uit leuke dingen.

De een reageert op pijn en vermoeidheid met minder bewegen. Hierdoor neemt de conditie af en kan het lichaam steeds minder belast worden. De ander blijft, ondanks de pijn, doorgaan alsof er niets aan de hand is. Hierdoor kan het lichaam niet herstellen. Het lichaam raakt eerder overbelast en de klachten nemen toe.

In beide gevallen is het belangrijk dat er evenwicht is tussen inspanning en ontspanning. Dat is geen eenvoudige opgave. Het is niet makkelijk om te stoppen als je het gevoel hebt dat je best wat langer door kunt gaan. U moet op een nieuwe manier tegen activiteiten aankijken.

Wat biedt deze behandeling mij?

Het belangrijkste doel van de behandeling is dat u, ondanks uw pijnklachten, zo goed mogelijk functioneert in het dagelijks leven. Tijdens de behandeling gaat u stapje voor stapje meer bewegen en bouwt u uw conditie op. Het programma richt zich niet in eerste instantie op afname van de pijn. Wel leert u wat u kunt doen om minder last van uw klachten te hebben tijdens uw dagelijkse bezigheden.

Resultaten

  • Goede afwisseling tussen in- en ontspanning
  • Betere lichamelijke conditie
  • Makkelijker bewegen
  • Efficiënt omgaan met energie
  • Vertrouwen in eigen lichaam

Hoe ziet de behandeling eruit?

U gaat vooral praktisch aan de slag met oefeningen. U formuleert doelen voor uzelf en werkt daaraan volgens een stappenplan. Tijdens bijeenkomsten oefent u in groepsverband. Daarnaast werkt u zelf thuis aan huiswerkopdrachten. Het programma Twee ochtenden per week van 9.15 tot 14:00 uur volgt u de volgende programmaonderdelen:

Cognitieve gedragstherapie

Twee psychotherapeuten informeren u en de andere deelnemers over factoren die van invloed zijn op pijn. U leert deze factoren bij uzelf te herkennen en ze te veranderen. We praten niet over klachten of beperkingen maar juist over mogelijkheden.

Fysiotherapie

Onder begeleiding van twee fysiotherapeuten werkt u aan door u geformuleerde doelen. Tijdens bewegingsoefeningen leert u bewust en efficiënt om te gaan met uw energie. Het hoofddoel van de oefeningen is het uitbreiden van uw fysieke mogelijkheden, niet het verminderen van pijn. Tijdens ontspanningsoefeningen leert u spanning in uw spieren herkennen en aanpassen zodat u dit kunt toepassen in uw dagelijks leven. Tussen de programmaonderdelen door heeft u twee keer pauze.

Huiswerk en actieve inzet

Na afloop van iedere bijeenkomst krijgt u opdrachten mee naar huis. Op die manier leert u om de gedane kennis en vaardigheden op uw eigen situatie toe te passen. De huiswerkopdrachten zijn onderdeel van de behandeling.

Om zoveel mogelijk baat te hebben bij de behandeling is het belangrijk dat u zich tijdens de bijeenkomsten en thuis actief inzet en dat u bij alle bijeenkomsten aanwezig bent. U zult praktisch aan de slag gaan met oefeningen en werken aan doelen die u voor uzelf hebt geformuleerd.

Hoe actiever u zich inzet tijdens de behandeling en thuis, hoe meer resultaten u zult merken. Samen met uw partner of belangrijke ander. Uw pijnklachten kunnen invloed hebben op uw relatie of gezin. Daarom vragen wij uw partner of een belangrijke ander om aanwezig te zijn bij drie bijeenkomsten. Hij of zij neemt dan deel aan het programma. Zo weet het thuisfront wat uw behandeling inhoudt en kunt u samen thuis beter oefenen.

Hoe kunt u deelnemen?

Als u fibromyalgie heeft en geïnteresseerd bent in deze behandeling, vraagt u dan uw huisarts of specialist om een verwijzing naar het Behandelcentrum Lichamelijke Klachten van GGZ Leiden

Praktische informatie

Wanneer: start 4 maal per jaar Duur: 16 bijeenkomsten in een periode van 9 à 10 weken en 2 terugkombijeenkomsten na 1 en 3 maanden Tijdstip: maandag- en donderdagochtend van 9.00 tot 14:00 uur Aantal deelnemers: maximaal 8 Begeleiding: 2 psychotherapeuten en 2 fysiotherapeuten

Kosten

Uw zorgverzekeraar vergoedt deze behandeling grotendeels, maar vraagt hiervoor een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage komt bovenop het algemeen geldende eigen risico. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met uw eigen zorgverzekeraar. Tijdens de cursus ontvangt u van ons een cursusmap. Wij vragen hiervoor een materiaalbijdrage van €10,00.

Eerst nog extra informatie?

Uw vragen beantwoorden wij graag én vrijblijvend. Dat kan in een contact met een van onze medewerkers. Dat mag telefonisch: dagelijks tussen 9.00 en 17.00 uur, telefoonnummer 071 890 88 88, maar u kunt ook met ons mailen via
info@ggzleiden.nl .

GGZ Leiden
Postbus 750, 2300 AT Leiden
Tel 071 890 88 88
Fax 071 890 81 01
info@ggzleiden.nl
www.ggzleiden.nl

Directe link naar meer informatie en bestellen van folders.

 

Bol.com advertentie/logo op website.
Als je daarop klikt dan kan je daar jouw artikelen bestellen, waaronder
ook mijn boek Fibromyalgie-Omgaan met weke-delenreuma.
Door jouw bestelling via Bol.com te doen krijg ik provisie
zodat ik de website kan blijven onderhouden.

 

 

 

Share This