Selecteer een pagina

Symptomen

Afbeeldingsresultaat voor symptomen


Ieder mens is uniek, en dat geldt ook voor de manier waarop fibromyalgie zich ontwikkelt. Ieder ervaart andere klachten en in allerlei gradaties. Bij de een komt de ene klacht meer naar voren, en bij een ander de lichamelijke ongemak. Veel van deze klachten zijn wat onbekend, misschien een beetje vreemd of voelen wat gênant. Graag informeren we je over een stel van deze symptomen om ze begrijpelijker te maken, uit een taboe te halen en te verklaren.

Blaasklachten  Droge mond
Darmproblemen Geuren / stank
Hyperventilatie Hoofdpijn
Tennisarm

 

 

Klachten bij fibromyalgie
Geen mens met fibromyalgie zijn hetzelfde. De klachten kunnen daarom ook onderling verschillen

Pijn – 95%

Spierpijn, pijn in en rondom de gewrichten of waar de aanhechting van pezen aan gewrichten zit. Vrijwel alle mensen met fibromyalgie noemen deze klachten. De pijn kan stekend, brandend of zeurend zijn. Het pijnlijke gevoel begint meestal in de rug, nek of schouders. Geleidelijk kan de pijn zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam. De pijn komt vaker voor in de spierbundels van nek, rug en schouders, in het borstbeen, de zijkant van de heupen en de binnenzijde van de knie.

Chronische vermoeidheid – 88%
Chronische vermoeidheid is een klacht die bij vrijwel iedereen met fibromyalgie voorkomt.

Stijfheid- 81%
De meeste mensen met fibromyalgie hebben last van ochtendstijfheid in het hele lichaam. Stijfheid doet zich ook voor als iemand lang in dezelfde houding heeft gezeten of gestaan. Regelmatig bewegen is van groot belang.

Slaapproblemen – 61%

Mensen met fibromyalgie worden ’s nachts vaak wakker van de pijn en slapen daardoor slechter.
Ook hebben sommigen slaapproblemen, omdat zij ‘de knop niet kunnen omzetten’: zij kunnen geestelijk niet of moeilijk tot rust komen. Ze liggen te piekeren of hebben onrustige dromen over dingen die hen bezighouden.

Temperatuurgevoeligheid – 56%

Veel mensen ervaren dat klachten verergeren bij temperatuurswisselingen of als het buiten koud of vochtig wordt. Het klimaat zelf heeft geen invloed op het ontstáán van fibromyalgie. De aandoening komt zowel in warme als in koude streken voor en iedereen kan fibromyalgie krijgen. Tijdens vakanties nemen de klachten wel vaak af, zo blijkt. Dat kan echter ook komen doordat je dan meer rust krijgt en meer ontspannen bent.

Concentratiestoornissen – 56%

Veel mensen hebben klachten als het gaat om concentratie, dingen onthouden, uit je woorden komen. In de loop van de dag verergeren deze problemen vaak, mede veroorzaakt door vermoeidheid. Veel patiënten noemen het ‘fibro-fog’ of brainfog’. In het Nederlands, gewoon – fibromist.

Darmklachten – 52%

Ruim de helft heeft last van de darmen. Dit kan betekenen het ene moment diarree, het andere moment obstipatie gepaard gaande met krampen. Wisselingen gebeuren zonder aanwijsbare oorzaak.

Lipoompijn.
Een ander zeldzaam symptoom dat mensen met fibromyalgie treft, is lipoompijn. Lipomen zijn goedaardige vettige tumoren die in verschillende delen van het lichaam kunnen voorkomen, maar die niet direct verband houden met fibromyalgie. Daar is een probleem mee: veel mensen hebben momenteel lipomen en zijn zich er niet van bewust.

Jij en ik kunnen er een hebben. Lipomen hebben helaas invloed op fibromyalgie, maar ondanks alles lijdt het veel. Omdat fibromyalgiepatiënten worden getroffen door allodynie, kunnen deze vetafzettingen buitengewoon pijnlijk zijn. Lipomen groeien vaak op de nek, rug en schouders. Dit maakt slapen en zitten uiterst pijnlijk voor mensen met fibromyalgie.

Wat erger is, is dat lipomen ook op de zenuwen in de omliggende weefsels kunnen groeien, waardoor de dingen nog pijnlijker worden. Als u voelt dat zich een groei in uw lichaam begint te vormen, informeer dan uw arts.

Hese stem
Regelmatig krijg ik mails van mensen met fibromyalgie die last hebben van een hese stem. Alles heeft met spieren te maken. Dus zo’n hese stem zou heel goed kunnen.

Tintelingen/gevoelloosheid – 43%
mei 2022
De laatste tijd krijg ik veel mails over klachten van tintelende lippen en tong en soms de gehele mond. Ook gevoelloosheid komt veelvuldig voor.

Chronische hoofdpijn  – 28%
Veel minder vaak komt chronische hoofdpijn voor. Daarvoor is het verstandig om dit aan te geven bij de (huis)arts. Misschien dat hij/zij daar een oplossing voor weet.

Depressieve gevoelens en angsten – 27%
Een aantal mensen vinden het moeilijk en zwaar om bepaalde klachten om te gaan waardoor er angst kan ontstaan. Mensen kunnen in zichzelf keren 
en daar depressieve gevoelens aan over houden. Het is natuurlijk ook moeilijk en soms zwaar, zelfs ontzettend zwaar, maar daar moet je proberen niet in te blijven hangen. Het is belangrijk om te leren accepteren dat het nu allemaal anders is, maar dat het leven ook een andere kant heeft waardoor je tóch kan proberen te genieten. Je hebt makkelijk praten wordt er dan gezegd, maar alles gaat stapje voor stapje. Ik raad de mensen aan om zoveel mogelijk als dat kan tegeniet en en kijken wat je nog wel kan. Het glas is halfvol.


 

Bol.com advertentie/logo op website.
Als je daarop klikt dan kan je daar jouw artikelen bestellen, waaronder
ook mijn boek Fibromyalgie-Omgaan met weke-delenreuma.
Door jouw bestelling via Bol.com te doen krijg ik provisie
zodat ik de website kan blijven onderhouden.

 

 

 

Share This