Selecteer een pagina

Blaasklachten


BLAASKLACHTEN

Afbeeldingsresultaat voor blaasproblemen

Blaasproblemen

Regelmatig krijg ik mails/vragen binnen over blaasproblemen bij fibromyalgie bij vrouwen én mannen. Het lijkt erop dat deze problemen zéér regelmatig voorkomen. De blaas is ook een spier en zal zéker bij mensen met fibromyalgie problemen geven. Het zijn niet alleen blaasontstekingen, maar ook krampen op de blaas, regelmatig onverwachts urineverlies, pijn bij plassen enzovoort.

Omdat de plasbuis bij vrouwen dichter bij de ingang van de darm ligt zijn vrouwen meer ontvankelijker voor een blaasontsteking dan mannen. Tevens is de plasbuis bij de vrouw véél korter dan bij de man. En doordat deze plasbuis korter ligt bij de vrouwen kunnen er sneller bacteriën vrijkomen. De bacteriën moeten een kortere weg afleggen om in de blaas terecht te komen. Wat ik al eerder zei kunnen mannen ook blaasontsteking hebben. Als mannen een blaasontsteking hebben dan kan dat vermoedelijk duiden op onderliggende aandoeningen. Het lijkt me dan raadzaam om de huisarts te raadplegen.

Hoe kan je zo goed mogelijk een blaas ontsteking voorkomen?

 • Het is belangrijk om minimaal 1,5 liter (vocht) water te drinken. Op deze manier krijgen de bacteriën niet de kans zich aan de blaaswand te hechten.
 • Als je op het toilet bent, probeer je dan te ontspannen en neem dan de tijd om goed uit te plassen. Vrouwen kunnen vaak gemakkelijker hun bekken kantelen om zo in een paar keer hun blaas te ledigen. Ga dus op tijd naar het toilet. Wacht daar dus niet mee. Als je moet, dan móét je!!! Doe je dat niet dan blijft de urine té lang achter in de blaas. De bacteriën krijgen dan eerder kan om te groeien, want het heeft eigenlijk het effect van stilstaand water.
 • Ga na geslachtsgemeenschap naar de toilet. Bacteriën van de partner kunnen gemakkelijk de plasbuis binnendringen.
 • Draag maandverband en inlegkruisjes alleen als het écht nodig is. Als je last hebt van inspanningscontinentie kan je beter incontinentiemateriaal gebruiken dan inlegkruisjes omdat incontinentiemateriaal een beter absorberend vermogen heeft.

Fabeltjes over blaas-toestanden.

 • Op een koude grond zitten zou blaasontsteking veroorzaken. Dat is dus totale onzin. Blaasontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie en in een koude omgeving is het voor de bacterie zelfs vele malen moeilijker om te overleven dan in een warme omgeving.
 • Het is ook niet het gevolg van een slechte hygiëne. Heel veel mensen wassen zich zéér vaak met zeep. En dat is juist niet aan te raden omdat dit namelijk de natuurlijke balans kan verstoren. Dat noemen ze dan de pH- of zuurgraad.De bacteriën krijgen meer de kans om zich te vermenigvuldigen. Zeep kan ook de slijmvliezen irriteren kwetsbaar maken.

Bij welke klachten raadpleeg je de arts?

 • Branderig gevoel bij het plassen.
 • Plasaandrang (meerdere malen uur)
 • Telkens weer kleine beetjes plassen.
 • Buikpijn vlak boven het schaambeen.
 • Troebele urine
 • (troebele) urine met onaangename geur.
 • Bloed bij de urine.

 


Heb je nog TIPS?

Vertel eens wat de klachten zijn en wat je er zoal aan gedaan hebt. Heb je hierover tips,
stuur ze dan naar
Huub Fest,
Malvert 2443,
6538 AN te Nijmegen
óf via mail huipie82@hotmail.com
Op deze manier kan jij alleen al vele mensen helpen met bijvoorbeeld oplossingen bij deze problemen.

Bol.com advertentie/logo op website.
Als je daarop klikt dan kan je daar jouw artikelen bestellen, waaronder
ook mijn boek Fibromyalgie-Omgaan met weke-delenreuma.
Door jouw bestelling via Bol.com te doen krijg ik provisie
zodat ik de website kan blijven onderhouden.

 

 

 

Share This