Selecteer een pagina

Darmproblemen symptomen en 10 mogelijke oorzaken van een opgezwollen buik

 

Een opgezwollen buik kan alarmerend zijn, vooral als er pijn mee gepaard gaat. Maar meestal gaat het gewoon om indigestie of gasophoping in de maag en darmen.
We sommen enkele oorzaken op die een opgeblazen gevoel kunnen verklaren.

Wat veroorzaakt dat opgeblazen gevoel?

  1. Winderigheid: een ophoping van gas in de maag en darmen is een van de meest voorkomende oorzaken van een opgezwollen buik. Na het eten of drinken van bepaalde voedingsmiddelen zoals koolzuurhoudende dranken, zuivel, bonen of koolsoorten kan je er last van krijgen. In de meeste gevallen gaat winderigheid na een paar uur vanzelf over.
  2. Indigestie: een onaangenaam gevoel of pijn in de maag en kan gepaard gaan met een opgeblazen gevoel. Je kan het krijgen door te veel te eten, overmatig alcohol te drinken, medicijnen die de maag irriteren of een lichte maaginfectie.
  3. Infectie: een opgezwollen buik kan een teken zijn van een maaginfectie. In dit geval treedt er ook diarree, braken, misselijkheid en buikpijn op. De infectie kan veroorzaakt worden door bacteriën zoals Escherichia coli of Helicobacter pylori, of een virale infectie zoals norovirus of rotavirus. Maaginfecties gaan meestal na een paar dagen vanzelf over.
  4. Bacteriële overgroei van de dunne darm: in de maag en darmen leven verschillende bacteriën die het lichaam helpen bij de voedselvertering. Als het evenwicht van bacteriën verstoord wordt, kan dat leiden tot meer schadelijke bacteriën in de dunne darm. Dit geeft mogelijks symptomen zoals een opgeblazen gevoel, frequente diarree, problemen met je vertering en met de opname van voedingsstoffen. Deze chronische symptomen kunnen bij sommige mensen leiden tot osteoporose of gewichtsverlies.
  5. Vocht vasthouden: door zout voedsel, veranderingen in de hormoonspiegels of voedselintoleranties kan je lichaam meer vocht vasthouden. Een chronisch opgezwollen buik door het vasthouden van vocht kan een ernstigere oorzaak hebben, zoals leverfalennierfalen of diabetes. Als het opgeblazen gevoel niet verdwijnt, is het raadzaam een arts te contacteren.
  6. Voedselintoleranties: sommige mensen krijgen een opgezwollen buik na het eten van bepaalde voedingsmiddelen, bijvoorbeeld mensen met een lactose-intolerantie, glutenallergie of coeliakie. Verder krijg je mogelijks last van diarree of maagpijn, maar deze symptomen verdwijnen ook weer als je het voedingsmiddel elimineert.
  7. Chronische aandoeningen: de ziekte van Crohn en het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) hebben beide een opgeblazen gevoel als symptoom. De ziekte van Crohn veroorzaakt ontstekingen in het spijsverteringskanaal en heeft een specifiek verloop en behandeling. De oorzaak van PDS is daarentegen onbekend. PDS is vaak de diagnose als men geen specifieke reden voor de symptomen vindt. Zowel PDS als de ziekte van Crohn kunnen gepaard gaan met winderigheid, diarree en braken. Als iemand ook last heeft van onverklaarbaar gewichtsverlies, is de kans groter dat hij de ziekte van Crohn heeft.
  8. Gastroparese: bij deze aandoening werken de zenuwen die de maagbeweging regelen, niet goed meer. Daardoor gaat het voedsel veel langzamer door de maag en darmen. Gastroparese is soms een gevolg van ziekten zoals diabetes of hypothyreoïdie (traag werkende schildklier).
  9. Gynaecologische aandoeningen: een opgezwollen buik is soms een neveneffect van bepaalde gynaecologische problemen, zoals de menstruatie of de menopauze. Ook endometriose – waarbij het baarmoederslijmvlies aan de maag of darmen vastgroeit – kan een opgezwollen buik, kramp en maagpijn veroorzaken.
  10. Constipatie: wanneer voedselinhoud zich ophoopt in de darmen, kan je buik opzwellen. Soms is dit makkelijk te verhelpen door meer water te drinken, te bewegen of een ander voedingspatroon te volgen.bron:gezondheid.be

Gedeeltelijke bron: E-gezondheid.be

Psylliumvezel

Psylliumvezels ondersteunen de darmfunctie, beschermen de darmwand en gaan zowel constipatie als diarree tegen. Daarnaast helpen psylliumvezels bij het verlagen van de cholesterolspiegel door cholesterolbinding en het stimuleren van galzoutvorming. De vezels ondersteunen een normale bloedglucosespiegel door een meer geleidelijke opname van suikers uit het voedsel en bevorderen de uitscheiding van gifstoffen met de ontlasting. Psylliumvezels passen uitstekend in een reinigingsprogramma. Psyllium bestaat grotendeels uit wateroplosbare vezels (unieke, sterk vertakte arabinoxylanen). Psylliumvezels vormen een kleur- en geurloze gel als ze in contact komen met water en kunnen tien keer het eigen drooggewicht aan water opnemen. Een voordeel van psyllium boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora en daardoor minder aanleiding geeft tot klachten zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Darmen zitten niet tussen je oren. Van darmen kan je diverse problemen krijgen. Door bepaalde emoties kunnen darmen van streek raken…of juist niet. Daarom hieronder een goed artikel.
https://www.amc.nl/web/nieuws-en-verhalen/actueel/actueel/het-zit-niet-tussen-je-oren.htm?fbclid=IwAR3RL8Xs3QKr4Ti5HrtvSSIUA8U2gyETefoKzIOMvGVxrIduVrIXX1t6dnM

Els:
Beste Huub, ik zag op jouw website dat je daar een item had staan over darmproblemen. Sinds 2005 is bij mij de diagnose fibromyalgie gediagnosticeerd. En ook heb ik veel last van de darmen. Regelmatig diarree of verstopping. Ik heb aan mijn huisarts gevraagd om psylliumvezel en ik mag zeggen dat het werkelijk helpt. Ik neem nu élke avond een glas water waar ik de psylliumvezel in doe. Even flink roeren en direct opdrinken. Ik heb die met sinaasappelsmaak, dus goed weg te drinken. Mijn ontlasting is nu veel beter. Heb niet meer zoveel last van diarree.

Ineke:
Hallo Huub, Al veel heb ik last van mijn darmen. Ik heb ook psylliumvezel gekregen en deze helpt bij mij ook net zoals bij jou. Ik ben er in ieder geval blij mee.

Jeanette:
Hallo Huub, ik ga regelmatig met de auto weg en moet soms lange ritten maken. Voor mijn fibromyalgie niet altijd even lekker. Maar wat ook niet lekker is dat ik regelmatig 
onderweg aandrang krijgt en dan nergens een toilet in de buurt is. Dat is voor velen van ons een regelrechte ramp, Maar ik heb tegenwoordig van alles in de auto liggen. Een deken, een emmer, toiletrollen en spray/lekker geurtje. En als ik nou héél dringend moet kijk ik wel eerst of er ergens een stille plek is.

Dan doe ik een deken over me heen en ga op de emmer zitten. Doe dan mijn behoefte, hoe vervelend dan ook. Spray bij de hand. Geen leuk verhaaltje, maar dat is even nu niet anders. Het lucht in ieder geval wel op en kan ik weer verder rijden. En de afsluitbare emmer leeg ik dan weer thuis. En als het helemaal niet kan probeer ik snel een wegrestaurant te vinden.

Huub: Hallo Jeanette, Dat het geen leuk verhaaltje is dan maar zo, maar als je met bepaalde problemen zit, kan het soms niet anders. Maar het is wel een oplossing als er geen toilet bij de hand is.

Chris:
Hallo Huub, ik las op jouw website over de darmproblemen. Ook ik heb daar vreselijk veel 
last van. Ben naar de huisarts daarvoor geweest. Hij schreef mij psylliumvezel voor. Voor mij is dit een wondermiddel geworden. Meestal neem ik ’s avonds zo’n zakje met psylliumvezel – suikervrij met sinaasappelsmaak. En ik merk dat dit middel bij mij zéér goed werkt. Je de vezel in een glas, water erin en zéér goed roeren en snel opdrinken. ’s Morgens kan ik nu goed naar het toilet en is mijn ontlasting veel beter geworden. Niet meer hard…maar wel vast. Soms kan ik nu een avondje  overslaan. De arts moet het wel voorschrijven als chronisch, anders zal je denk ik daarvoor moeten betalen.

Huub:
Ik heb deze psylliumvezel die jij beschrijft ook. Omdat het van mij chronisch is, krijg ik 
deze psylliumvezel vergoed. Zoals jij zegt, een wondermiddel voor jou. Mag ik daarover precies hetzelfde zeggen. Ik heb psylliumvezel in sinaasappelsmaak. Laatst kreeg ik bij de apotheek ook psylliumvezel maar dan in een andere smaak. Kon daar niet tegen. Hebben ze mij weer snel de andere gegeven, Voor mij een uitkomst.

Een groot aantal patiënten met inflammatoire darmaandoeningen
profiteert van zelfmedicatie met cannabis

10 mei 2020

 

Nieuw onderzoek uitgevoerd door het Lambert Initiative for Cannabinoid Therapeutics aan de Universiteit van Sydney toont aan dat een kwart van de Australiërs met inflammatoire darmaandoeningen cannabis gebruikte, meestal uit illegale bron, om haar of zijn toestand te behandelen. Van de 838 respondenten gebruikte 25,3% cannabis of had eerder cannabis gebruikt om hun symptomen onder controle te houden. Slechts 3 (1,4%) van de cannabisgebruikers ontving hun medicatie via legale, door de overheid verstrekte kanalen.

Meer dan 90% van de consumerende gebruikers meldde dat cannabisgebruik hun symptoombestrijding verbeterde – met de grootste voordelen voor buikpijn, stress, slaap, krampen en angstsymptomen. Het voordeel was echter minder voor symptomen die samenhangen met ziektepathologie, zoals rectale bloeding,
obstructieve symptomen en ontlastingsfrequentie / consistentie / urgentie. Patiënten met colitis ulcerosa die cannabis gebruikten, presteerden beter dan niet-gebruikers bij het meten van “kwaliteit van leven”

Onderzoek
Fibromyalgie en Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS, of Irritable Bowel Syndrome (IBD)) komen vaak in dezelfde patiënt voor.

Uit een onderzoek uit 1999 bleek dat 30% van de proefpersonen met PDS ook fibromyalgie hadden.
Andersom zijn de cijfers nog overtuigender; ongeveer 70% van de fibromyalgiepatiënten hebben ook last van PDS symptomen
Bron: Stichting Patiënten Groep Medicinaal Cannabis

Iedereen laat scheten/winden.
Sterker nog: een mens laat gemiddeld zo’n tien tot vijftien scheten per dag. Heel normaal én gezond!
Maar hoe gezond is het nu echt om winden te laten en wanneer wordt het een probleem?
Er heerst nog steeds het idee dat het laten van scheten een teken is dat er iets mis is met je darmen.
Toch is dat lang niet altijd zo. Uit Spaans onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat mensen met een volledig plantaardig dieet
tot zeven keer zo vaak winden laten. En dat is heel gezond, volgens de onderzoekers,
vanwege de grotere hoeveelheid vezels die plantaardige voeding bevat.
Gezonde darmen
Het is al langer duidelijk dat je door bepaalde, plantaardige voedingsmiddelen te eten je darmen gezonder kunt maken.
Van aardpeer en ui ga je misschien meer stinken, maar je microbioom gaat er flink op vooruit.
Dit microbioom – vroeger ‘darmflora’ genaamd – speelt ook een rol bij het ontstaan van ziekten als diabetes of een depressie.
Niet doen: scheten/winden inhouden
Wat je niet moet doen, is je winden inhouden. Het inhouden van scheten kan namelijk leiden tot uitstulpingen van de darmen.
De giftige darmgassen kunnen door opname in de bloedbaan klachten als vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken.
Laat ze dus vooral lekker wapperen.
6 poepfeitjes:

https://www.youtube.com/watch?v=GEo6yoLJuC4
(PGMC)

€ 13,50

Bol.com advertentie/logo op website.
Als je daarop klikt dan kan je daar jouw artikelen bestellen, waaronder
ook mijn boek Fibromyalgie-Omgaan met weke-delenreuma.
Door jouw bestelling via Bol.com te doen krijg ik provisie
zodat ik de website kan blijven onderhouden.

 

Share This