Selecteer een pagina

Droge mond

Afbeeldingsresultaat voor drogemond


Zeer veel mensen met fibromyalgie, maar ook andere chronische ziekten hebben vaak last van een droge mond. Via een Reumavereniging kreeg ik dit onder andere toegestuurd.

Droge mond: oorzaken en gevolgen.
Wie onvoldoende speeksel produceert, heeft de eigenaardige indruk een droge mond te hebben. Dit gevoel kan tijdelijk zijn, maar soms ook blijvend. Wat kan de oorzaak zijn van die droge mond? En wat zijn de gevolgen?

De mogelijke oorzaken van een droge mond.
Verschillende ziekten zijn ervoor bekend dat zij de speekselproductie verminderen: het syndroom van Gougerot-Sjögren, dat de klieren aantast die speeksel en traanvocht produceren, de ziekte van Parkinson, depressies, angst, de ziekte van Alzheimer, chronische pijnen, vasculaire accidenten, auto-immuunziekten (o.a. aids), enzovoort. Het gebeurt niet zo vaak, maar het is mogelijk dat een chirurgische ingreep aan het hoofd en de hals een droge mond veroorzaakt. Indien er schade is aan de innervatie van de speekselklieren.

Soms zitten er speekselsteentjes (opeenhoping van mineralen in het speeksel) in de afvoergang van de klier, waardoor de gang afgesloten wordt en de productie van speeksel stilvalt.

Heel wat medicijnen hebben een invloed op de hoeveelheid geproduceerd speeksel: antidepressiva, antihistaminica, antipsychotika (neuroleptica), tranquillizers, analgetica, bloeddrukremmers, methyldopa (behandeling van de ziekte van parkinson), diuretica enzovoort.

Sommige chemo- of radiotherapieën tegen hoofd- of halskanker kunnen ook, al dan niet tijdelijk, dergelijke neveneffecten veroorzaken. En dan zijn er nog de ‘gewonere’ oorzaken van een droge mond: onvoldoende drinken, ademen door de mond, angst, stress…

Tot slot, vermelden we nog dat de kans op een droge mond verhoogt naarmate de leeftijd vordert.

De gevolgen van een droge mond.
Het speeksel speelt een rol bij de vertering: de voedingsstoffen worden inderdaad meteen vermengd met speeksel. Elke vermindering van de speekselproductie beïnvloed  bijgevolg de verwerking van de voedingsresten. Daardoor verhoogt de kans op tandbederf en mondinfecties. Een droge mond kan bovendien ook hinderlijk zijn bij het spreken. En tenslotte, in de ergste gevallen, kan een droge mond leiden tot sommige voedingstekorten omdat het kauwproces en het doorslikken verstoord worden.

Wat kunt u doen wanneer u een droge mond hebt?
Erover spreken met  uw huisarts n/of tandarts om de oorzaak te vinden (ziekte, geneesmiddelen….). Een onderzoek van de speekselklieren kan een zwelling aan het licht brengen die wellicht veroorzaakt wordt door een gedeeltelijke of volledige afsluiting van de speekselafvoergang. Speekselsteentjes kunnen operatief verwijderd worden, maar ook manueel door een drukbeweging uit te oefenen op een klier. In de meeste gevallen is een droge mond een tijdelijk verschijnsel.
U kunt een aantal eenvoudige preventieve maatregelen nemen:

* Veel drinken
* Meer drinken wanneer u veel moet spreken
* Voedingsstoffen en drank vermijden die een droge mond verergeren zoals koffie, alcohol, kruiden, zout enzovoort
* Een luchtbevochtiger in de kamer voorzien.
* (suikervrije) kauwgom en zuigen op een snoepje stimuleren de speekselproductie.

In elk geval, is het van hete grootste belang te zorgen voor een onberispelijke mondhygiëne (tandenpoetsen na elke maaltijd, mondsproeier, monddouche, flosdraad…) Raadpleeg ook uw tandarts zeer regelmatig. Aarzel niet om dat bij het minste probleem meteen te doen.

 

Xerostomie: wat kan je doen aan een abnormaal droge mond?

Iedereen heeft wel eens tijdelijk last van een droge mond, bijvoorbeeld na langdurig spreken. Maar een droge mond kan ook langdurig zijn of zelfs blijvend. Dat kan slecht zijn voor het gebit en het mondslijmvlies. Wat zijn de gevolgen? En wat kan je eraan doen?

Hoe ontstaat een droge mond?

Speeksel is afkomstig uit een groot aantal speekselklieren, die uitmonden in diverse plaatsen in de mond. Er zijn drie paar grote speekselklieren, gelegen bij de oren, bij de kaakhoek en onder de tong. Daarnaast zijn er nog vele tientallen kleine kliertjes op de slijmvliezen van lip, wang, verhemelte en tong

lees verder

https://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=2185&utm_source=gezondheid&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&utm_content=email_nieuwsbrief_NB20220426&par=110863&utm_term=picture


Bron: E-gezondheid.be

Bol.com advertentie/logo op website.
Als je daarop klikt dan kan je daar jouw artikelen bestellen, waaronder
ook mijn boek Fibromyalgie-Omgaan met weke-delenreuma.
Door jouw bestelling via Bol.com te doen krijg ik provisie
zodat ik de website kan blijven onderhouden.

 

 

Share This