Selecteer een pagina

HoofdpijnEen vaak gehoorde klacht van fibromyalgiepatiënten is hardnekkige hoofdpijn. Ons hoofd heeft veel te verduren. Constant moeten we nadenken, problemen proberen oplossen, informatie opslaan die tegenwoordig overvloedig bij ons binnenkomt. Er zijn vele vormen van hoofdpijn.
De meest voorkomende zijn: bijholte-ontstekingen, ontstoken kiezen of tanden, oogklachten, nekklachten, koorts en hersenschudding.
Een verkeerde houding of hoge bloeddruk kan leiden tot zware hoofdpijn.

Verreweg de meest voorkomende is toch wel de spanningshoofdpijn. Bij spanningshoofdpijn zijn de spieren in hoofd en/of nek te strak gespannen.
Daardoor worden de zenuwuiteinden geprikkeld en krijgen we hoofdpijn. Deze hoge spierspanning is meestal het gevolg van te hoge spanningen in het dagelijks leven. Soms kunnen die spanningen van korte duur zijn, maar veelal ook van lange duur. Er zijn tal van oorzaken zoals problemen op je werk of thuis, problemen in de huishouding, moeilijkheden met de kinderen of anderen in de omgeving, ruzie en ga zo maar door. Je moet maar eens opschrijven waarom je zo’n hoofdpijn hebt.

De verschijnselen van spanningshoofdpijn wordt gekenmerkt door een strak, constant drukgevoel met doffe pijn in het voorhoofd, bij slapen of in het achterhoofd. Meestal voelen we die pijn aan beide zijden van het hoofd, soms met een ‘bandgevoel’ om het hoofd. Bij langdurige hoofdpijn altijd de arts waarschuwen.

Oefeningen om hoofdpijn weg te masseren
1. Je kan ook lichte massage uitoefenen op het hoofd. Pak eens met beiden handen je voorhoofd vast,
maar oefen geen druk uit. Adem diep in, even vasthouden en daarna uitademen.

2. Met beide duimen tegelijk in buitenwaartse richting (voorhoofd) strijken.

3. Dezelfde manier als hierboven omschreven kan je ook de ogen masseren. Dit alles zonder teveel druk.

4. Probeer als je er zelf bij kan met drie vingers precies onder aan de nek te wrijven in ronddraaiende bewegingen. Gewoon een hele lichte massage kan goed doen.

5. De richel boven de haargrens met beide handen masseren. Doe dit maar eens extra lang.

6. Dichtknijpen van de ogen. Doe dit een beetje overdreven en houdt ze circa 5 seconden dichtgeknepen. Ontspan nu en sluit de ogen normaal. Herhaal dit een aantal keren.

7. Rekoefening met de mond. Open de mond even zo wijd mogelijk, alsof je geeuwt. Sluit de mond langzaam. Dit enkele keren herhalen.

8. Oefening met de kaak. Open de mond zover mogelijk, maar beweeg de kaak verschillende malen van links naar rechts. Rustig aan doen.

9. Optrekken van de neus. Trek je neus op. Doe dit maar gerust overdreven alsof je een vieze lucht ruikt. Deze uitdrukking even vasthouden en daarna ontspannen.

Gebruik van paracetamol bij hoofdpijn

Iedereen gebruikt wel paracetamol maar wat weten we hier eigenlijk over? Wanneer we hoofdpijn hebben of iets anders wat pijn doet wordt er vaak paracetamol gebruik echter kan de een beter tegen pijn als de ander. Daarom gebruik de een misschien ook meer als de ander maar wat voor effect heeft dit eigenlijk op ons lichaam?

Wat weten we over paracetamol?

Wanneer we pijn hebben wordt er snel gegrepen naar de paracetamol. Het werkt koorts verlagende en helpt tegen hoofdpijn, migraine, spierpijn, gewrichtspijn, keelpijn, oorpijn, menstruatie klachten en artrose. Vaak wordt het ook gebruikt wanneer we griep hebben of last hebben van verkoudheid. De meeste tabletten werken al binnen een half uur en een zetpil meeste binnen 1 uur. Voor volwassenen geldt dat er maximaal 4 gram per dag ingenomen mag worden de meeste tabletten bestaan uit 500mg of 1g dus dit is makkelijk bij te houden. Ze raden aan om een periode van minimaal 4 uur tussen de tweede innamen te zitten.

Waar moeten we op letten?

Gebruik paracetamol maximaal 15 dagen per maand, doet u dit langer dan kan het zijn dat dat u juist hoofdpijn krijgt. Stop ook direct als de pijn verdwenen is of te verdragen is, langer gebruik is dus niet nodig. Houdt de pijn langer als 5 dagen aan neem dan contact op met uw huisarts.

Wat moet u weten over langdurig gebruik

Wanneer u te veel paracetamol inneemt kan er een overdosis zijn of wanneer u langere periode regelmatig paracetamol gebruikt kan er langdurige schade ontstaan. Zorg dat er voldoende pauzes zitten tussen de innames bijvoorbeeld bij Kies of hoofdpijn. Wanneer u een lange tijd veel paracetamol gebruikt kan dit zorgen voor leverbeschadiging wat kan zorgen voor een gele kleur van het oogwit en huid. Nier schade kan ok ontstaan waardoor u bloed kunt plassen, vocht vast kunt houden en koorts krijgen. Wat misschien wat minder vaak voorkomt is een bloedafwijking wat kan zorgen voor onverklaarbare blauwe plekken, vermoeidheid, keelpijn en koorts.

Bol.com advertentie/logo op website.
Als je daarop klikt dan kan je daar jouw artikelen bestellen, waaronder
ook mijn boek Fibromyalgie-Omgaan met weke-delenreuma.
Door jouw bestelling via Bol.com te doen krijg ik provisie
zodat ik de website kan blijven onderhouden.

 

Share This